Δημοσκόπηση: Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ – Η γνώμη των πολιτών για ελληνοτουρκικά, οικονομία, κορονοϊό


Δημοσκόπηση της «Marc» για το «Πρώτο ΘΕΜΑ» δίνει προβάδισμα 20,3 μονάδων στη ΝΔ – Η γνώμη των πολιτών για ελληνοτουρκικά, οικονομία, κορονοϊό και άνοιγμα σχολείων

Σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα με τη διαφορά να αγγίζει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Η πολιτική της κυβέρνησης φαίνεται να αξιολογείται θετικά από την πλειοψηφία των πολιτών όσον αφορά τα κυριότερα μέτωπα (κορονοϊός, Ελληνοτουρκικά, οικονομία).

Περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες (62,5%) εμπιστεύονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης συνολικά, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στην πρόθεση ψήφου (σταθερά στο 40% η Ν.Δ.) όσο και στην απήχηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (με θετική γνώμη σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες – 63,6%).

Η κυβέρνηση καταφέρνει να περάσει με θετικό τρόπο και το πρόβλημα που αναζωπυρώθηκε τελευταία, αυτό της ελληνοτουρκικής κρίσης. Αφενός γιατί οι χειρισμοί της έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης (σχεδόν 60%) και αφετέρου γιατί ένα αντίστοιχο πλειοψηφικό ποσοστό επιθυμεί τον διάλογο ως τρόπο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, απορρίπτοντας τις φωνές για «πιο σκληρή στάση». Υπό αυτή την έννοια, προφανώς επικροτείται η επιμονή στον διπλωματικό δρόμο και η ήπια ελληνική αντίδραση στο «πεδίο» ή και ειδικότερα στην περίπτωση του «Oruc Reis».

Ενα από τα ενδιαφέροντα νέα στοιχεία της έρευνας είναι η διαφωνία που έχει ένα μάλλον υψηλό ποσοστό του κόσμου για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία, αλλά και η άρνηση ή η επιφύλαξη της πλειοψηφίας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Πάντως, παρότι τον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου η πανδημία δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, η φθορά της κυβέρνησης είναι μικρή (από 81,8% τον Ιούλιο στο 73,1% τώρα), ως προς τους χειρισμούς της στο υγειονομικό. Αλλά και στο μέτωπο των οικονομικών επιπτώσεων η πλειοψηφία εξακολουθεί να εκτιμά ότι αυτές αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά, με τις θετικές κρίσεις να έχουν να έχουν υποχωρήσει μόλις πέντε ποσοστιαίες μονάδες (από 55% στο 50%).

Πρόθεση ψήφου

Η δημοσκόπηση της Marc επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της πολιτικής επιρροής της Ν.Δ. στα επίπεδα του 40%. Γύρω από αυτό το ποσοστό κινείται σταθερά από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, με μικρές αυξομειώσεις (38,3% τον Φεβρουάριο του 2020 το χαμηλότερο, 43,6% τον περασμένο Απρίλιο το υψηλότερο ποσοστό).

Με το 40,1% που καταγράφει τώρα διατηρεί μία από τις μεγαλύτερες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο 14μηνο. Και αυτό γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, στο 19,85%, με τη μεταξύ τους διαφορά στις 20,3 μονάδες! Από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ήταν στο 25,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει διαρκώς μείωση των δυνάμεών του.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι όλο και πιο καθαρά τρίτο κόμμα στις έρευνες της Marc, καθώς αυξάνει τη διαφορά του από το ΚΚΕ. Πλέον είναι στο 6,4%, από το 5,7% τον Ιούλιο. Το ΚΚΕ είναι στο 5,1% από 5%, η Ελληνική Λύση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου πιέζεται στο 3% (από 3,4%), μάλλον αδύναμη να κάνει ζημιά από τα δεξιά στη Ν.Δ., ενώ το ΜέΡΑ25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη περιορίζεται στο 1,5%, από το 1,9%, που κατέγραφε τον Ιούλιο.

Κορωνοϊός, σχολεία και εμβόλιο

Μικρή υποχώρηση στη θετική αξιολόγηση σημειώνει η κυβέρνηση στο διπλό μέτωπο της πανδημίας (υγειονομικό – οικονομικό), ωστόσο χαίρει ακόμα μεγάλης αποδοχής. Το 73,1% (από 81,8%) την κρίνει θετικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έναντι 25,5% αρνητικών γνωμών. Ποσοστό 58,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 87,1% των αντίστοιχων του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι επίσης θετικά διακείμενοι.

Ανάλογη μικρή υποχώρηση έχει η κυβέρνηση και στο θέμα της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, με την πλειοψηφία πάντως να είναι θετική: θετικά και μάλλον θετικά την κρίνει το 50,3% (από 55,1% τον Ιούλιο), ενώ αρνητικά και μάλλον αρνητικά το 44,5% (από 41,1% τον Ιούλιο).

Ενας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικά διακείμενος απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης, όπως και έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις επικροτούνται από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, αλλά έχουν αρνητικό πρόσημο στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανέργους.

Με το άνοιγμα των σχολείων, πάντως, υπάρχει μπέρδεμα στην κοινή γνώμη. Σε ποσοστό 56,5% οι πολίτες κρίνουν θετικά τις αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ένα 36,6%, διάκειται αρνητικά, με τις εκλογικές βάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να είναι οι πιο απορριπτικές.

Υπέρ της χρήσης μάσκας στα σχολεία δηλώνει το 66,1%, ενώ ποσοστό 28,5% διαφωνεί – ποσοστό αρκετά μεγάλο για να είναι κανείς βέβαιος ότι θα λειτουργήσουν ομαλά όλα τα σχολεία από τη Δευτέρα.

Η πιο «φανατική» εκλογική βάση υπέρ της μάσκας στα σχολεία είναι εκείνη του ΚΙΝ.ΑΛ., με ποσοστό 88,1%.

Στην αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ένα ποσοστό 43% συμφωνεί, ενώ το 33,9% ζητά ακόμη πιο αυστηρή αντιμετώπιση. Στον αντίποδα, το 17,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μέτρα είναι υπερβολικά αυστηρά.

Στην έρευνα καταγράφεται και ένα ποσοστό 23,9% που θεωρεί ότι ο κορωνοϊός δεν είναι πιο επικίνδυνος από μια απλή γρίπη, ενώ ένα ποσοστό 1,2% πιστεύει ότι ο ιός δεν υπάρχει καν.

Με το εμβόλιο, όμως, τα πράγματα είναι περίπλοκα και μάλλον αρνητικά προς το παρόν. Μόλις το 44,6% δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο όταν είναι έτοιμο σε μερικούς μήνες, ένα 26,9% λέει ότι δεν θα το κάνει, ενώ επιφυλάξεις έχει το 28,5% των ερωτηθέντων – δηλαδή υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ