Κορονοϊός – Ζαχαράκη: «Ακολουθούμε τις παραινέσεις των ειδικών και όχι την παραφιλολογία»


Θετική χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα από το άνοιγμα των σχολείων, η υφυπουργός Παιδείας

Την εικόνα που παρουσίασαν οι μαθητές κάθε ηλικίας σε όλα τα σχολεία της χώρας παρουσίασε η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ξεκαθάρισε ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά και ανάλογα με τα στοιχεία της εξάπλωσης του κορονοϊού θα διαμορφώνονται και τα μέτρα όπου χρειαστεί.

«Βλέπω απόλυτη συμμόρφωση και γενικά η εικόνα που βλέπω από όλη την Ελλάδα είναι η ομαλή επανέναρξη με ορισμένα περιστατικά σε λίγα σχολεία. Το μήνυμα της ανάγκης να γυρίσουμε στο σχολείο, με τα μέτρα που ορίστηκαν από τους ειδικούς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, έχει περάσει. Είναι μια αλλιώτικη χρονιά, πολύ απαιτητική. Με την τήρηση των μέτρων, κάθε μέρα θα είναι διαφορετική και θα παρακολουθούμε την κατάσταση. Οι διευθυντές μας, ο σύλλογος των διδασκόντων και τα τοπικά στελέχη εκπαίδευσης και υγείας θα έχουν εφισταμένη την προσοχή σε κάθε σχολική μονάδα. Μας ενδιαφέρει κάθε παιδί ξεχωριστά, και σε περίπτωση που έχουμε κάποιο κρούσματα, θα αποτιμάτε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, θα γίνεται ιχνηλάτηση και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίζουν αν θα πρέπει να κλείσει το τμήμα ή και όλο το σχολείο αν υπάρχει σωρεία κρουσμάτων», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας στον Alpha 98,9 και συνέχισε:

«Πλέον είναι μια πυραμίδα στην ενίσχυση κάθε σχολικής μονάδας. Πέραν από το ότι στο κάθε σχολείο θα υπάρχει υπεύθυνος Covid, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, με τις περιφερειακές διευθύνσεις υγείας αλλά και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και μια ειδική task force που υπάρχει από την Πολιτική Προστασία πλέον, με τη συμμετοχή εκπροσώπου από το Υγείας, το Παιδείας, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, με τηλεφωνική γραμμή και mail που έχει γίνει γνωστό στο κοινό, θα διερευνά την κάθε περίπτωση και θα αποτιμά την αναγκαιότητα κλεισίματος. Είδαμε ότι χθες είχαμε δύο νομούς που έκλεισαν και να μην έχουμε σωρεία κρουσμάτων, όμως είμαστε έτοιμοι για κάθε περίπτωση ξεχωριστά».

Για τα συναισθήματα που έλαβε από τα μικρά παιδιά: «Είναι ενθουσιασμένα που γύρισαν στο σχολείο, το χαμόγελό τους δεν το βλέπουμε λόγω της μάσκας, αλλά το προδίδουν τα μάτια τους. Περίμεναν με αγωνία να γυρίσουν. Ακολουθούν τους κανόνες και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και με το κοινωνικό μήνυμα, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

Για τους αρνητές της χρήσης μάσκας: «Δεν είμαι σε θέση να κάνω υπόδειξη σε κανέναν. Εμείς ακολουθούμε την επιστημονική τεκμηρίωση, τις επιστημονικές παραινέσεις, την παγκόσμια παιδιατρική εταιρία, την ευρωπαϊκή και ελληνική παιδιατρική εταιρία, οι αρμόδιοι παιδίατροι και λοιμωξιολόγοι, μας έχουν μιλήσει για την ασφάλεια της μάσκας. Να προσθέσω και κάτι άλλο, ας αφήσουμε τα παιδιά να χαρούν μέσα από τη σχολική τάξη και τη νέα πραγματικότητα. Κανείς δεν λέει ότι είναι μια ιδανική κατάσταση, αλλά δεν είναι κρίμα ένα παιδί να μένει στο σπίτι και να μην του επιτρέπεται να παρακολουθήσει τη μαθησιακή διαδικασία; Η πληροφορία δίνεται από τους επιστήμονες, δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί, ακολουθούμε τις παραινέσεις τους και δεν ακολουθούμε την παραφιλολογία ή τη συνωμοσιολογία και είμαστε έτοιμοι να εντατικοποιήσουμε ή να ενισχύσουμε οποιοδήποτε μέτρο κριθεί, σύμφωνα με τη πορεία της εξέλιξης του ιού».

Για το μήνυμα Τσίπρα κατά της κυβέρνησης και τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία: «Κάθε φορά πρέπει να μιλάνε οι αριθμοί. Για πρώτη φορά προσελήφθησαν πάνω από 24.900 αναπληρωτές τόσο νωρίς, στις 25 Αυγούστου και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει και η επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, για να καλυφθούν και οι ανάγκες που προκύπτουν από τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Διευρύνουμε το ολοήμερο σχολείο με έξτρα κονδύλι 100 εκατομμυρίων, άλλα 100 εκατομμύρια για πρόσληψη αναπληρωτών και ολίγων μηνών έτσι ώστε να ενισχύσουν τα σχολεία μας.

Όσον αφορά στο θέμα των αιθουσών, ας είμαστε ρεαλιστές. Αίθουσες ή σχολική στέγη στην Ελλάδα είναι διαχρονικό θέμα. Εδώ φανταστείτε είχαμε δυσκολία στο να βρούμε για μια τάξη μόνο, για έναν χρόνο μόνο, της προσχολικής, αίθουσες, μόνο για κάποιους δήμους. Φανταστείτε τη δυσκολία του να μπορείς να βρεις κάτι που δεν υπάρχει. Ας είμαστε ρεαλιστές και ας μιλάμε με στοιχεία. Είμαστε εδώ για να λογοδοτήσουμε και επίσης να εξηγούμε τα βήματα στους γονείς που μας ακούν και ενδιαφέρονται για την παιδεία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ