Υπουργείο Εργασίας: Σχολικά γεύματα από τον πρώτο μήνα σε 185.000 παιδιά


Χωρίς καθυστερήσεις θα δοθούν φέτος ζεστά γεύματα σε περισσότερα από 185.000 παιδιά σε 1.227 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για πρώτη φορά, αυτή τη σχολική χρονιά, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα από τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους, ενώ, τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, η διανομή των γευμάτων γινόταν αρχές Νοεμβρίου, περίπου δύο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι.

Κύριος στόχος του προγράμματος, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, καθώς η επιλογή των σχολικών μονάδων γίνεται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Με τα σχολικά γεύματα ενισχύεται η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα στη μαθητική κοινότητα, η εξοικείωση των μαθητών με τη μεσογειακή διατροφή και η ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παραγωγή των γευμάτων είναι αποκλειστικά εγχώρια.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ευχήθηκε για τη νέα σχολική χρονιά, λέγοντας: «Eίναι η πρώτη χρονιά που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα σχολικά γεύματα από την αρχή της σχολικής χρονιάς, χωρίς να χρειάζεται οι μαθητές να περιμένουν, μέχρι τον Νοέμβριο, όπως συνέβαινε έως τώρα. Αυτό έγινε πραγματικότητα, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, που σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα και την άψογη συνεργασία μας με το υπουργείο Παιδείας για την κατανομή των γευμάτων στα σχολεία. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε επάξια στις αυξημένες δυσκολίες αυτής της σχολικής χρονιάς. Να στηρίξουμε την εκπαιδευτική διαδρομή των μαθητών, αλλά και να συζητήσουμε για την κοινωνική αλληλεγγύη, για την ατομική ευθύνη, για την αγάπη στο συνάνθρωπο, για το κοινό καλό. Να δείξουμε στα παιδιά πως είμαστε έμπρακτα δίπλα τους. Εύχομαι στους μαθητές και στους δασκάλους τους μία παραγωγική και χαρούμενη σχολική χρονιά».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με τη διανομή, αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης. Η μεταφορά τους γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες. Η σίτιση των μαθητών πραγματοποιείται εντός της σχολικής μονάδας, μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων. Η παρασκευή των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται σε πιστοποιημένες μονάδες με κωδικό αριθμό έγκρισης (ΙΜΡ) από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορονοϊό.

Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον ΕΦΕΤ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ