Κορονοϊός: «Επιχείρηση Αττική» – Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν


Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης (15/09) για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αττική, με την κυβέρνηση να εξετάζει το πακέτο μέτρων που πρότεινε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα είναι καθολικά για την Αττική και όχι ανά δήμους.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι είναι η διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ, η μείωση του αριθμού των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το κλείσιμο των κλειστών σινεμά, η απαγόρευση των συναυλιών, η μείωση του αριθμού των ατόμων στα τραπέζια των εστιατορίων και μέτρα για τις λαϊκές αγορές.

Εξετάζεται δε, και η χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Τα εν λόγω μέτρα θα ανακοινωθούν από τον Νίκο Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κορoνοϊού το απόγευμα.

«Επιχείρηση Αττική»

«Σταματήστε τον κορoνοϊό στην Αττική» θα μπορούσε να λέγεται η επιχείρηση στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατήσει το σταθερά μεγάλο «κύμα» νέων κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά στο λεκανοπέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 5.000 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Αττική από την αρχή της πανδημίας, το 1/3 καταγράφηκε μέσα στο Σεπτέμβριο ενώ και στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα μισά και πλέον κρούσματα εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων για την Αττική με στόχο τη συγκράτηση της πανδημίας.

Την κατάρτιση της νέας λίστας ζήτησε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποτέλεσμα αυτή να παραδίδεται στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας.

Ο φόβος αυτή τη στιγμή είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν έχουν σημειώσει την αναμενόμενη απόδοση.

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα των σχολείων αναβλήθηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει επιτευχθεί μια σχετική ύφεση στην επιδημία, πράγμα που φαίνεται ότι δεν συνέβη.

Σύψας: Οριζόντια τα μέτρα

Στα μέτρα που προτάθηκαν για την Αττική αναφέρθηκε το πρωί σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και ο Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως θα είναι οριζόντια και όχι σε συγκεκριμένους δήμους.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockdown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε ο κ. Σύψας, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Τα ανησυχητικά στοιχεία – Αυξάνονται οι ΜΕΘ

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η έξαρση των κρουσμάτων, χωρίς όμως να φτάνουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις τύπου Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 180 νέα κρούσματα κορονοϊού τη Δευτέρα.

Ο αριθμός είναι μικρότερος από τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα τις Δευτέρες τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι λιγότερα γιατί τα Σαββατοκύριακα είναι μικρότερος ο αριθμός των τεστ.

Είναι όμως ανησυχητικά:

-Οι 5 θάνατοι σε 24 ώρες (310 στο σύνολο).

-Η συνεχιζόμενη αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ οι οποίοι έφτασαν τους 59.

-Η μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων στην Αττική όπου καταγράφηκαν τα 102 από τα 180 κρούσματα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ