ΕΝΦΙΑ 2020: Έρχεται με καθυστέρηση μιας εβδομάδας λόγω ΔΕΘ – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση


ΕΝΦΙΑ – Όλες οι ειδήσεις: Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 26 μικρά νησιά από το 2020, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, προκάλεσε άλλη μια καθυστέρηση στην αποστολή των εκκαθαριστικών του φόρου τα οποία πλέον βρίσκονται καθ’ οδόν.

Mετά τις 20 του μηνός εκτιμάται ότι θα αναρτηθούν στο MyTaxis τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ, λόγω των αναγκαίων προσαρμογών που πρέπει να γίνουν από την ΑΑΔΕ, μετά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ των ακριτικών νησιών.

Θα πρέπει δηλαδή να κατατεθεί σχετική τροπολογία, να ψηφιστεί και να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και στην συνέχεια η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στον μηδενισμό του φόρου. Στην συνέχεια, αφού επανυπολογιστεί στο σύνολό του να αποσταλούν και τα σχετικά εκκαθαριστικά στα 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι φετινός φόρος θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2019, εκτός να υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.

Ως γνωστό, ισχύει και για φέτος η μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 22% που ίσχυσε για πρώτη φορά το 2019, η οποία είναι μεγαλύτερη για την μικρές περιουσίες (για περιουσίες ως 60.000 φτάνει το 30%) και αποκλιμακώνεται ανάλογα με την αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας στο 10% για περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης επεκτείνεται και για το έτος 2020 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί για φέτος σε 6 δόσεις αντί για 6 το 2019. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ποιοι έχουν έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Η έκπτωση κατά 50% για τον ΕΝΦΙΑ ή ακόμη και η πλήρης απαλλαγή θα συνεχίσει να ισχύει και για φέτος για οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με τους ίδιους όρους όπως και το 2019.

Συγκεκριμένα:

1) Χορηγείται απαλλαγή από το 50% του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ σε κάθε φορολογούμενο για τον οποίον ισχύουν σωρευτικά.

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2) Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ