Κορονοϊός: Γιατί δεν είναι εφικτά τα τοπικά lockdown σε δήμους της Αττικής

Κορονοϊός: Κρίσιμες ώρες για την Αττική, η οποία συγκέντρωσε 197 κρούσματα κορονοϊού επί συνόλου 310, χθες Τρίτη (15/09) – Η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη νέων μέτρων, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο τοπικού lockdown

Ανυπόστατα είναι τα σενάρια περί τοπικών lockdown σε επίπεδο δήμων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της πορείας του κορονοϊού στη χώρα μας, είπε ότι «η ανθρωπογεωγραφία και όχι μόνο, των μητροπολιτικών περιοχών, άρα και της Αττικής, δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά Δήμο. Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο, όσον αφορά υγειονομικούς κινδύνους», ανέφερε χαρακτηριστικά

Εξήγησε δε ότι η έννοια των τοπικών μέτρων στις μητροπολιτικές περιοχές έχει εφαρμογή είτε σε μεγαλύτερες των Δήμων χωροταξικές ενότητες, π.χ. σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, είτε σε επίπεδο Περιφέρειας.

Και αυτό γατί όπως εξήγησε τι νόημα έχει για παράδειγμα η επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στα καταστήματα εστίασης σε έναν Δήμο, όταν οι πολίτες-πελάτες μπορούν να πάνε στους όμορους δήμους ή η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε έναν Δήμο όταν υπάρχουν δρόμοι που είναι κοινοί για δυο ή περισσότερους Δήμους και οι δημότες ούτως ή άλλως κινούνται από Δήμο σε Δήμο;

Ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων κάθε Δήμου και ειδικά στους Δήμους όπου παρατηρείται εστία έξαρσης γίνεται σε συνεργασία των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας με τους ίδιους τους Δημάρχους.

Επιπρόσθετα είπε ότι υπάρχει ένα πακέτο πρωτοβουλιών, ένα πρωτόκολλο, που εφαρμόζεται τόσο από την πλευρά του οικείου Δημάρχου και των υπηρεσιών του, όσο και των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας που επικεντρώνεται στις περιοχές αυτές για την εφαρμογή των μέτρων.

«Το μοντέλο αυτό, πιστέψτε με, έχει λειτουργήσει τον τελευταίο ένα μήνα, σχεδόν 40 μέρες, με μεγάλη επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέροντας ως παράδειγμα δήμους στην Αττική -χωρίς να τους κατονομάσει – με 75 και πλέον ενεργά κρούσματα και μεγάλη διασπορά, που με την ενεργοποίηση και εφαρμογή του πρωτοκόλλου διμερούς ευθύνης σήμερα έχουν υποχωρήσει σε λιγότερο από 20 ενεργά κρούσματα.

Εκκολαπτήρια επιδημίας τα αστικά κέντρα

Ως εκκολαπτήρια επιδημίας χαρακτήρισε τα μεγάλα αστικά κέντρα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, προτείνοντας μάλιστα τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές σε ένα στενό κύκλο συγγενών κάνοντας λόγο για το φαινόμενο της «κοινωνικής φούσκας».

Επεσήμανε ότι πολλά μεγάλα αστικά κέντρα παγκοσμίως έχουν πληγεί από την επιδημία και για παράδειγμα ανέφερε το Βερολίνο, με πληθυσμό παρόμοιο με την Αττική, που έχει καταγράψει περισσότερα από 12.000 κρούσματα και 226 νεκρούς, τη Νέα Υόρκη, με πληθυσμό περίπου 2 με 2,5 φορές τον πληθυσμό της Αττικής να έχει καταγράψει 242.000 κρούσματα και σχεδόν 24.000 θανάτους και το Λονδίνο, με πληθυσμό περίπου 2,5 φορές τον πληθυσμό της Αττικής, να έχει καταγράψει περίπου 40.000 κρούσματα και 7.000 θανάτους.

«Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια της επιδημίας», είπε και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την Αττική, αποσκοπούν στον περιορισμό της επιδημίας με το να περιορίσουν σημαντικά το μέγεθος και τη συχνότητα των εστιών υπερμετάδοσης, μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. «Με την ελάττωση της υπερμετάδοσης ανάμεσα σε άγνωστους, θεωρούμε ότι θα μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά και την αποτελεσματικότητα της ιχνηλάτησης», είπε.

Ερωτηθείς για τον ενδεχόμενο να περιορίσουμε τις επαφές μας σε ένα στενό κύκλο συγγενών και φίλων έκανε λόγο για το φαινόμενο της «κοινωνικής φούσκας». «Να δημιουργήσουμε «κοινωνικές φούσκες», να περιορίσουμε γι’ αυτή την περίοδο τον κοινωνικό μας κύκλο. Να συναντάμε μόνο φίλους και γνωστούς και μπορούμε να τους συναντάμε όσο συχνά θέλουμε. Να ζήσουμε σε αυτές τις «κοινωνικές φούσκες» για λίγο καιρό έως ότου έρθουν τα εμβόλια».

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα , τα περισσότερα κρούσματα είναι ηλικίας 25 έως 34 ετών και «αυτοί αποτελούν σήμερα την κορυφή της επιδημίας και εν συνέχεια έχουμε τις ηλικιακές ομάδες 45 έως 54 και 35 έως 44», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ