Ποιος διάλογος; Απειλούν ξανά οι Τούρκοι – «Θα αποκλείσουμε ελληνικά νησιά»


Τούρκοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση απειλής πολέμου η Τουρκία με βάση τη Συνθήκη του Μοντρέ μπορεί να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου, να αποκλείσει τα ελληνικά νησιά αλλά και να διακόψει τη σύνδεσή τους με την Αθήνα.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η Τουρκία μπορεί να κάνει χρήση του πλεονεκτήματος αυτού έπειτα από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα εξοπλίζοντας τα νησιά έχασε την κυριαρχία της και έτσι η Τουρκία νομιμοποιείται να αποκλείσει τα κοντινά νησιά.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, σύμφωνα με το 21ο άρθρο της Συνθήκης του Μοντρέ που δίνει στην Τουρκία πλήρη έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και το δικαίωμα να ρυθμίζει τη διέλευση των πλοίων, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τις διατάξεις του 20ου άρθρου της συνθήκης εάν θεωρεί ότι αντιμετωπίζει απειλή πολέμου.

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να κλείσει τα στενά σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, δηλώνοντας ότι υπάρχει απειλή εναντίον της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», δήλωσε ο εν αποστρατεία συνταγματάρχης Μιτχάτ Ισίκ στην εφημερίδα, προσθέτοντας πως: «Η χρήση αυτού του πλεονεκτήματος μπορεί να διαμορφωθεί από τις αποφάσεις που θα προκύψουν από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα».

Τέλος όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, έπειτα από τη συμφωνία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν για εισαγωγές φυσικού αερίου, η Τουρκία πούλησε 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα βάσει συνθήκης που υπεγράφη στις 23 Δεκεμβρίου 2003. Η Τουρκίγε αναφέρει ότι μετά τη λήξη της συμφωνίας το 2021, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τις εισαγωγές μη ανανεώνοντας αυτή τη συμφωνία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ