Μόρια…”Ουδέν μονιμότερον, του προσωρινού”


Η εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΪΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κα. Ελένη Νέννε, με αφορμή την οριακή κατάσταση που δημιουργήθηκε στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας, εξηγεί σε συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογραφική ομάδα της ”Ε”, πώς φτάσαμε ως εδώ.

Συγκεκριμένα η κ. Νέννε, είπε, αρχικά να θυμηθούμε ότι η Μόρια δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 στο χώρο ενός παλιού στρατοπέδου της Λέσβου, ένα νησί, που υποδεχόταν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.

Η πολιτική της μετανάστευσης και της άφιξης προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη, είχε σαν αποτέλεσμα, από το φθινόπωρο του 2015, ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων να περνάει από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, κατέληγαν στη Λέσβο, την Ηπειρωτική Ελλάδα και μέσω του «βαλκανικού διαδρόμου» στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.

Στις αρχές του 2016 όμως, πρόσθεσε η κα. Νέννε, ο «βαλκανικός διάδρομος» έκλεισε, καθώς οι Ευρωπαϊκές χώρες σφράγισαν τα σύνορά τους, οδηγώντας στον εγκλωβισμό μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων στην Ελλάδα. Έτσι απέμειναν μόνο οι επικίνδυνες μέθοδοι άφιξης, κυρίως από τη θάλασσα προς τα ελληνικά νησιά.

Τόνισε επίσης, ότι οι εγκαταστάσεις στη Μόρια, ήταν αρχικά για τη φιλοξενία τριών χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και τον Ιανουάριο του 2020 έφτασαν να φιλοξενούν 19.000 περίπου άτομα.

Τον Μάρτιο του 2016, συνέχισε, η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας προέβλεπε την αποτροπή μετάβασης προσφύγων προς όλα τα Ελληνικά νησιά με την δέσμευση της Τουρκίας να εμποδίσει την αναχώρηση μεταναστών και προσφύγων, με αντάλλαγμα σημαντική οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση προβλημάτων της φιλοξενίας τους.

Κλείνοντας η κα. Νέννε επισήμανε, ότι η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική της εκστρατεία, το 2019, υποσχέθηκε στην τοπική κοινωνία του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ότι τα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης), θα κλείσουν.

Η Κυβέρνηση όμως μας επαληθεύει, το ”Ουδέν μονιμότερον, του προσωρινού”, είπε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΪΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. Ανδρέας Ρεντζούλας προ μηνών ζήτησε, οι Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να φιλοξενήσουν αναλογικά με τον πληθυσμό τους, μετανάστες και πρόσφυγες, καταδικάζοντας ταυτόχρονα, την Τουρκία, για την διακίνηση ανθρώπινων ψυχών προς την Ελλάδα, εκβιαστική ενέργεια, για την απολαβή κεφαλαίων από τα ταμεία της ΕΕ κατέληξε η κα. Νέννε.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΪΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ανέφερε σχόλιο του Γερμανικού Spiegel Online που επί λέξει τονίζει:

«Είναι σαφές τι πρέπει να κάνει η ΕΕ. Πρέπει να εκκενώσει τα προσφυγικά κέντρα των νησιών.

Οι πρόσφυγες πρέπει να κατανεμηθούν στην Ευρώπη».

Πηγή : leuko.co


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ