Λαγουβάρδος για «Ιανό»: Περιμένουμε τριψήφιο αριθμό χιλιοστών βροχής – Ποιες περιοxές θα «χτυπήσει»


Τι είπε ο μετεωρολόγος για τον μεσογειακό κυκλώνα που κατέφθασε στη χώρα μας – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

«Ο προηγούμενος μεσογειακός κυκλώνας ήταν ο Ξενοφώντας το 2018 και πάλι είχε επηρεάσει τη χώρα μας, κυρίως την Αργολίδα και τη Φθιώτιδα. Και το τωρινό σύστημα μοιάζει» είπε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος στον Alpha 98,9, σχετικά με τον «Ιανό» που έχει αρχίσει ήδη να «χτυπά» τα νησιά του Ιονίου.

Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο κ. Λαγουβάρδος, είπε ότι το όνομα «Ιανός» «το διάλεξαμε τυχαία, γιατί έπρεπε να βρούμε ένα αντρικό όνομα από Ι, αλλά είχαμε απορία για το τι ακριβώς θα συμβεί, αν θα είναι τόσο ισχυρός».

Όπως είπε, «τώρα στο επίκεντρο βρίσκεται το Ιόνιο, έχει σχηματιστεί καλά. Έχει ισχυρούς ανέμους, που θα ενισχυθούν κι άλλο. Το απόγευμα θα επηρεάσει τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα και από αύριο τη δυτική και κεντρική Στερεά. Το Σάββατο ίσως επηρεάσει και την Αττική, η τροχιά του είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Τώρα είμαστε κοντά στις προγνώσεις μας, αλλά ακόμα δεν το ξέρουμε».

«Όταν ο κυκλώνας συναντήσει ξηρά θα αλλάξουν τα πράγματα, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν αλλά θα έχουμε ισχυρές βροχές. Περιμένουμε μεγάλα ύψη βροχής, πιθανόν τριψήφιο αριθμό χιλιοστών βροχής. Πλησιάζοντας το Ιόνιο και οι κυματισμοί και οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, πιθανόν τοπικά να φτάσουν τα 9 μποφόρ και οι ριπές θα είναι ισχυρότερες» πρόσθεσε.

Δίνοντας συμβουλές στους κατοίκους των περιοχών που θα «χτυπηθούν» ανέφερε ότι ειδικά όσοι μένουν σε παραλιακές, δυτικές περιοχές, πρέπει να στηρίξουν τις εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να πέσουν ή να παρασυρθούν και συνέστησε να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τα υπόγεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα προς την Κυριακή θα αρχίσουν να υποχωρούν, ωστόσο τόνισε πως το Σάββατο είναι ακόμα αβέβαιο το πού θα «χτυπήσουν».

«Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε 1-2 τέτοια φαινόμενα μέσα στον χρόνο. Από το 2018 δεν έχει παρουσιαστεί άλλος μεσογειακός κυκλώνας» ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει παρατηρηθεί ότι αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ