Κακοκαιρία «Ιανός»: Προειδοποίηση ότι τα κύματα θα φτάσουν σε ύψος τα 7 μέτρα στην Δυτική Ελλάδα


Κακοκαιρία: Προ των πυλών το χαμηλό βαρομετρικό με την ονομασία «Ιανός» που αναμένεται να σαρώσει αρκετές περιοχές της Ελλάδας με έντονα καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (18/9), ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί.

Δείτε LIVE την πορεία του «Ιανού»:

Σήμερα, όπως προβλέπει η ΕΜΥ, αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και την Πελοπόννησο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 και βαθμιαία τοπικά έως 10 μποφόρ.

Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα νότια σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

Ενισχύεται και κινείται προς τη Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του «Ιανού» μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οχτώ περιοχές

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί ήδη οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αιτωολοακαρνανίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μέχρι το βράδυ θα έχουμε εικόνα με το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ