Ποιος είναι ο Ιανός;


Μπήκε στη ζωή μας και ο Ιανός. Ο κυκλώνας της Μεσογείου που αναμένεται να φέρει σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και τη πολιτική προστασία τα πάνω κάτω στη χώρα.

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Με άλλα λόγια και αυτός ο Ιανός θα εμφανιστεί με δύο πρόσωπα όπως ο θεός Ιανός της αρχαιότητας. Θα εμφανιστεί με βροχές και με καταιγίδες και με ισχυρότατους ανέμους. Κυκλώνας με το όλα του, όπως λένε οι ειδικοί.

Ο Ιανός τώρα (ο κανονικός), ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Απεικονίζεται συχνά σύμφωνα με την αρχαιότητα με δύο πρόσωπα. Πολλές φορές με το ένα πρόσωπο ξυρισμένο και το άλλο με γένια γεγονός που αρκετοί ερευνητές ωθήθηκαν να το ερμηνεύσουν σε αντίθετες πράξεις: Ο ήλιος η Σελήνη, το γήρας και η νιότη.

Ο Ιανός απεικονιζόταν συχνά με δύο πρόσωπα και αποκαλείτο Janus bifrons, δηλαδή διπρόσωπος Ιανός και του ήταν αφιερωμένοι αρκετοί ναοί στη Ρώμη. Ο διασημότερος όλων ήταν εκείνος που βρισκόταν Forum Romanum και οι πύλες του ήταν ανοικτές σε περίοδο πολέμου και κλειστές σε περίοδο ειρήνης

Ο Ιανός ήταν, λοιπόν, μια πολύ αρχαία και σημαντική ρωμαϊκή θεότητα που προΐστατο ακόμα και στις θυσίες που προσφέρονταν σε άλλες θεότητες. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η σύγχρονη ακαδημαϊκή έρευνα κατανοεί επαρκώς τη λατρεία του θεού των πυλών και των ενάρξεων.

Ο σημερινός Ιανός και όχι αυτός της αρχαιότητας παραμένει ερωτηματικό για το πώς θα μας συμπεριφερθεί. Τα καιρικά του φαινόμενα θα είναι ήπια , θα είναι έντονα, θα υποχωρήσουν γρήγορα ή θα ταλαιπωρήσει πολίτες και περιοχές που μπαίνουν στο «μάτι» του κυκλώνα;

Σε κάθε περίπτωση θα τον αντιμετωπίσουμε με τον δέοντα σεβασμό όπως αρμόζει σε κάθε θεό… και κάθε καιρικό φαινόμενο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ