Κακοκαιρία Ιανός: Επιφυλακτικός ο Λέκκας – «Είναι αλλοπρόσαλλο το φαινόμενο»


Μπορεί το μέγεθος των φαινομένων του «Ιανού» να μην είναι τόσο μεγάλο όσο αναμενόταν, ωστόσο οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για τις επόμενες ώρες.

Για την πορεία του κυκλώνα «Ιανός» μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα οι βροχοπτώσεις που αναμένονταν, όμως οι άνεμοι στις περιοχές που περνά ο κυκλώνας είναι ισχυρότατοι.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει ο τυφώνας τις αμέσως επόμενες ώρες. Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί όπως έχουμε δει στους δύο τελευταίους τυφώνες, το 2017 και το 2018, η πορεία που ακολούθησαν –παρά τις προβλέψεις- ήταν αλλοπρόσαλλη» σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Αλλού περιμέναμε να καταλήξουν και αλλού βρέθηκαν τελικά» συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας πως αυτό κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες για την πορεία του φαινομένου.

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «όταν ένας τυφώνας μπαίνει στη στεριά εγκάρσια σιγά-σιγά αποφορτίζεται, λόγω των ορεινών όγκων και δεν ενισχύεται από τη θάλασσα. Όταν όμως πάει στην παράκτια περιοχή, από τη μία μεριά ενισχύεται από τη θάλασσα και αποφορτίζεται στη στεριά».

«Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, τα φαινόμενα θα έπρεπε να ήταν αρκετά πιο έντονα από αυτά που έχουμε μέχρι τώρα. Όμως όπως και με την πορεία του τυφώνα δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα, έτσι συμβαίνει και με την ένταση των φαινομένων» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ