Απόρρητη κρατά το ΝΑΤΟ την έκθεση για το ναυτικό επεισόδιο Γαλλίας – Τουρκίας


Πολύ «ευαίσθητη» για να συζητηθεί δημοσίως κρίθηκε από το ΝΑΤΟ η έρευνα που διεξάγει σχετικά με το ναυτικό επεισόδιο που σημειώθηκε τον Ιούνιο μεταξύ Γαλλίας – Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, από την έρευνα της Συμμαχίας δεν επιρρίπτεται ευθύνη σε κάποια από τις δύο πλευρές, την ώρα που Παρίσι και Άγκυρα συνεχίζονται το λεκτικό μπρα–ντε–φερ και τις αντεγκλήσεις.

Το ζήτημα υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, όχι μόνο απέναντι στη Γαλλία, αλλά και στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τον φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο και με την επικεφαλής της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το χρονικό

Στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. Σύμφωνα με το Παρίσι, το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη περιοχή της Μεσογείου. Από την πλευρά της, η Τουρκία αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι ήταν η γαλλική φρεγάτα που κινήθηκε απειλητικά.

Σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται απίθανο η έρευνα να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

«Το έβαλαν κάτω από το χαλί», σχολίασε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ άλλος σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό της, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και της στρατηγικής της θέσης, υποδηλώνει πως ο οργανισμός δεν ήταν διατεθειμένος να κουνήσει το δάχτυλό του.

Το Reuters κάνει αναφορά στα «πυρά» που εξαπολύονται εκατέρωθεν, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μιλά για «απαράδεκτη συμπεριφορά» της τουρκικής κυβέρνησης και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαντά: «Μην τα βάζετε με την Τουρκία».

Μακρόν και Ερντογάν βρίσκονται σε διαμάχη για την Ελλάδα, η οποία αμφισβητεί, σύμφωνα με το Reuters, το δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει έρευνα για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που αξιώνουν Ελλάδα και Κύπρος.

Και εδώ, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα συμβάντα, μέσω συνομιλιών «αποκλιμάκωσης». «Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Κάθε λόγος από το Παρίσι, την Άγκυρα ή την Αθήνα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους συμμάχους να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους».

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι διαφορές με την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ δεν είναι νέες, ενώ υπενθυμίζει την άρνηση της Άγκυρας να υποστηρίξει το αμυντικό σχέδιο για τη Βαλτική και την Πολωνία, εκτός εάν η Συμμαχία προσέφερε πολιτική στήριξη στον αγώνα της χώρας έναντι σε μια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον.

Ασφαλώς σημειώνεται η αγορά, από πλευράς Τουρκίας του ρωσικού αμυντικού συστήματος των S-400, μια κίνηση που θεωρήθηκε ως επίδειξη υπεροψίας απέναντι στις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ