Κορονοϊός: Πόσο πιθανό είναι το lockdown στην Αττική;


Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική έχει σημάνει συναγερμό στους επιστημονικούς κύκλους

Η έντονη ανησυχία έχει βάλει στο τραπέζι και το σενάριο για lockdown στην Αττική, όπου σημειώνεται «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού -με χαρακτηριστικά τα 212 της Πέμπτης.

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που έχει διαμορφωθεί στην Αττική.

Μόλις χθες, Πέμπτη, επιβεβαιώθηκαν 212 κρούσματα της πανδημίας στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σήμερα έτοιμος για λήψη πρόσθετων μέτρων.

«Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις» είπε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός πριν από την έναρξη τηλεδιάσκεψης με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, επεσήμανε πως η περιοχή είναι «στο πορτοκαλί».

«Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί. Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20% με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς. Αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων σε ό,τι αφορά τις περιοχές της Αττικής».

Την ίδια ώρα, είναι αρκετοί οι επιστήμονες που με δηλώσεις τους προκρίνουν το μέτρο του lockdown σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση τις επόμενες μέρες – μετά και τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Παγώνη: «Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική»

«Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική» είπε σήμερα, Παρασκευή, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, γνωστοποιώντας πως είναι τρεις οι παράγοντες που θα κρίνουν αν θα φτάσουμε εκεί.

Οι τρεις, αυτοί, παράγοντες είναι ο αριθμός κρουσμάτων, ο αριθμός νοσηλευόμενων και ο αριθμός διασωληνωμένων.

«Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εννοείται το lockdown στην Αττική» είπε, ακόμη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παρασκευής: Πολύ ανησυχητική η κατάσταση

Την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αττική, εξέφρασε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επεσήμανε πως βασικός λόγος της ανησυχίας είναι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ.

Ένα τοπικό lockdown κατά πάσα πιθανότητα θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και ίσως να αφορά περιορισμό κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες ή για ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ακόμη, αναφερόμενος, πάντα στην Αττική.

Σύψας: Αναμφίβολο το lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ήταν από τους πρώτους που σήμαναν το καμπανάκι του κινδύνου, ζητώντας από τους πολίτες –μέσω του ΑΝΤ1– την τήρηση των μέτρων με «θρησκευτική ευλάβεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες είναι κρίσιμες για να φανεί εάν τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το επόμενο βήμα είναι το lockdown.

«Αν αποδώσουν, έχει καλώς, αν όχι, το επόμενο βήμα είναι το lockdown».
Ερωτώμενος σχετικά με τη διάρκεια ενός πιθανού lockdown, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως θα είναι περίπου μίας εβδομάδας.

Γώγος: Στο τραπέζι το μέτρο αλλά…

Πιο «συντηρητική» στάση στο ζήτημα τήρησε ο καθηγητής Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας –στην ΕΡΤ– πως το μέτρο είναι στο τραπέζι, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορεί να ληφθούν πρώτα.

«Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα βγαίνει και μια καινούρια δέσμη μέτρων. Δεν θα φτάσουμε στο lockdown, είναι λίγο μακριά. Είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν άλλα μέτρα πριν. Ας πούμε μάσκα παντού, μέσα-έξω, κλείσιμο όλων των καταστημάτων στις 00:00, περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ, αναστολή λειτουργίας κλειστών χώρων όπως κινηματογράφοι, θέατρα. Το lockdown δεν το θέλει κανείς, είναι τραυματικό, το έχουμε ζήσει, το ξέρουμε και προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Αν δεν ληφθούν αυτά και αν η κατάσταση ξεφύγει, ίσως να φτάσουμε και σε αυτό, αλλά ελπίζουμε να μη χρειαστεί».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ