Ελληνοτουρκικά: Ρίχνει τους τόνους ο Μακρόν – «Η Τουρκία πήρε το μήνυμα»


Ο πρόεδρος της Γαλλίας με ένα μήνυμά του στο Facebook συνεχίζει την προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Εδώ και λίγες ώρες έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με μήνυμά του στο Facebook να κάνει λόγο για προσπάθειες διαλόγου.

Το μήνυμα μάλιστα του Γάλλου προέδρου ήταν στα τουρκικά, κάτι το οποίο προφανώς έχει την δική του σημασία.

«Από το Ajaccio (το σημείο της Κορσικής όπου έγινε η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος MED7) στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: Ας ξανανοίξουμε έναν υπεύθυνο διάλογο, καλή τη πίστει, χωρίς αφέλεια. Το ίδιο μήνυμα έστειλε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μοιάζει να έγινε ακουστό. Ας προχωρήσουμε μπροστά», αναφέρει το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου στην Κορσική και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου και ιδίως τα όσα είπε μετά την ολοκλήρωσή της ο Εμανουέλ Μακρόν είναι προκαλέσει την οργή του τουρκικού Τύπου, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν είχε επιτεθεί προσωπικά κατά του Γάλλου Προέδρου.

Όσον αφορά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου -στο οποία επίσης έκανε αναφορά ο Εμανουέλ Μακρόν- με συντριπτική πλειοψηφία καλούσε την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».

Το ψήφισμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για ανεδαφική, απαράδεκτη, εγωιστική απόφαση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ