Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τον κολικό του νεφρού

Ο κολικός είναι ένα «καμπανάκι» που μας προειδοποιεί ότι ο νεφρός μπορεί να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Εντούτοις, ακόμα κι όταν υποχωρήσει ο πόνος, απαιτείται προσεκτική διερεύνηση για να βεβαιωθούμε πως ο νεφρός είναι ασφαλής. Οι ενδο-ουρολόγοι επισημαίνουν ότι η υποχώρηση του πόνου, μετά από κολικό νεφρού, μπορεί να «συγκαλύπτει» έναν φαινομενικά ξεπερασμένο κίνδυνο, ο οποίος στην πραγματικότητα παραμένει.

Πράγματι αρκετές φορές συμβαίνει μετά από έντονο κολικό ο πόνος να υποχωρεί, όχι φυσικά γιατί έφυγε η πέτρα που τον προκάλεσε, αλλά γιατί σταμάτησε να λειτουργεί ο νεφρός.

Η σιγή του νεφρού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί παραπλανά τον ασθενή που νομίζει ότι επειδή δεν πονάει, το πρόβλημα λύθηκε, ενώ αντίθετα έχει περάσει στην επικίνδυνη φάση της διακοπής λειτουργίας του οργάνου. Η καταστροφή ενός νεφρού έχει σοβαρότατες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου.

Τα επιτεύγματα της ενδο-Ουρολογίας

Η αντιμετώπιση της λιθίασης του ουρητήρα γίνεται με πολλούς τρόπους και ο ενδο-Ουρολόγος είναι αυτός που θα επιλέξει τον καταλληλότερο σε κάθε περίπτωση. Με τον όρο ενδο-Ουρολογία, εννοούμε χειρουργικές επεμβάσεις, ελάχιστα παρεμβατικές, στις οποίες δεν γίνεται τομή με νυστέρι, αλλά η πρόσβαση στα ουρολογικά όργανα γίνεται από τη φυσιολογική οδό, όπως η ουρήθρα και οι ουρητήρες.

Η πρόσβαση και θεραπευτική παρέμβαση μέσω της ουρήθρας σε κάθε σημείο του ουροποιητικού συστήματος, ακόμη και στους μικρούς κάλυκες στο εσωτερικό του νεφρού, είναι εφικτή με τη χρήση ψηφιακών μέσων απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας, ειδικών εύκαμπτων χειρουργικών ενδοσκοπίων (λ.χ. εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο), πολύ λεπτών (της τάξης χιλιοστών) αλλά πανίσχυρων ινών laser και ενδοσκοπικών εργαλείων (λαβίδες, basket σύλληψης, οδηγά σύρματα). Για να συμβεί κάτι τέτοιο παλαιότερα απαιτούνταν ανοικτές ή διαδερμικές προσπελάσεις, με σημαντικά μεγαλύτερη ταλαιπωρία του ασθενούς, αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και παράταση της νοσηλείας του.

Η ενδοσκοπική αφαίρεση ή αλλιώς ουρητηρολιθοτριψία, με τη χρήση laser είναι η πιο αποτελεσματική λύση, καθώς η πέτρα θρυμματίζεται με χρήση laser από ένα λεπτό εργαλείο, το οποίο εισέρχεται από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη και στη συνέχεια στον ουρητήρα, λύνοντας άμεσα το πρόβλημα.

Τεχνικές με πλεονεκτήματα

Οι ενδο-ουρολογικες τεχνικές στα χέρια εξειδικευμένων και έμπειρων χειρουργών, χωρίς να υστερούν σε αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις, έχουν λιγότερες επιπλοκές και ταχύτερη ανάρρωση για τους ασθενείς. Χρησιμοποιώντας σαν οδό προσπέλασης τη φυσιολογική οδό της ουρήθρας και του ουρητήρα δεν υπάρχει τραυματισμός των ιστών και οργάνων. Αυτό σημαίνει μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (ημερήσια νοσηλεία), μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών και αιμορραγίας, ελάχιστες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και γρήγορη επάνοδο στις φυσιολογικές δραστηριότητες.

Ασθενείς με βεβαρημένη γενική υγεία που δεν θα άντεχαν μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση και θα έμεναν με το πρόβλημα, σήμερα με τις «μοντέρνες» ενδο-ουρολογικές τεχνικές μπορούν να γίνουν καλά.

Ο ισχυρισμός ότι μια πέτρα νεφρού που δεν ενοχλεί πρέπει να αφήνεται στην μοίρα της καταρρίπτεται. Αφενός γιατί αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει βλάβη, αφετέρου γιατί με την μέθοδο αυτή καμία πέτρα δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ