Τηλεργασία: Τι ισχύει από σήμερα (21/09) για εργαζόμενους και εργοδότες


Ένα 24ωρο θα έχουν στη διάθεσή τους οι εργοδότες στην Περιφέρεια Αττικής για να δηλώσουν το 40% των εργαζομένων τους σε υποχρεωτική τηλεργασία.

Ένα από τα κρισιμότερα 10ημερα της πανδημίας του κορονοϊού ξεκινά σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Η κατάσταση στην Αθήνα έχει ξεφύγει καθώς έχουν διπλασιαστεί τα τα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Πρωτεύουσα και γι αυτό μπαίνουν νέα μέτρα σε εφαρμογή.

Το πιο σημαντικό μέτρο για εργαζόμενους και εργοδότες είναι η τηλεργασία που θα ισχύσει από σήμερα τόσο στο Δημόσιο όσο κι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν το 40% των εργαζομένων τους υποχρεωτικά σε τηλεργασία έως και τις 4 Οκτωβρίου.

Ένα 24ωρο θα έχουν στη διάθεσή τους οι εργοδότες και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής, ώστε να δηλώσουν το 40% των εργαζομένων τους σε υποχρεωτική τηλεργασία.

Το 24ωρο αυτό θα είναι πιθανότατα η Τετάρτη (23/09) καθώς σήμερα εισάγεται στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής, λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη και ακολούθως θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ώστε να τεθεί και επίσημα σε ισχύ.

Οι εργοδότες θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους μισθωτούς. Αξίζει να σημειωθεί πως το έκτακτο μέτρο μπαίνει σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης της νομοθετικής ρύθμισης σε ΦΕΚ. Με το που θα δημοσιευτεί οι εργοδότες θα πρέπει να μπουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να δηλώσουν τα ονόματα των εργαζομένων που θα εργάζονται με τηλεργασία.

Το όριο του 40% σε μία επιχείρηση υπολογίζεται επί των μισθωτών, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση.

‘Ετσι σε μία επιχείρηση που απασχολούνται 50 εργάτες και 20 υπάλληλοι γραφείου τότε το 40% υπολογίζεται στους υπαλλήλους του γραφείου και έτσι θα εργαστούν από το σπίτι τους 8 υπάλληλοι.

Εντατικοί έλεγχοι

Τέλος, οι εργοδότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας θα πραγματοποιεί ελέγχους για να διαπιστωθεί ότι τηρείται το μέτρο. Αν οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι η εταιρεία απασχολεί περισσότερα άτομα από όσα πρέπει τότε θα της επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ