Τηλεργασία: Πότε και πώς θα δηλωθεί το 40% των μισθωτών


Υποχρεωτική η τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων – Το ποσοστό υπολογίζεται επί του αριθμού των υπαλλήλων που είναι εφικτό να εργαστούν με τηλεργασία και όχι στο σύνολο. 

Εντός 24 ωρών θα πρέπει οι εργοδότες να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και συγκεκριμένα στο Έντυπο ειδικού σκοπού τον αριθμό των εργαζόμενων οι οποίοι θα εργασθούν εξ αποστάσεως ,υλοποιώντας το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας κατά 40% στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία». Η υποχρέωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας.

Το ποσοστό του 40% θα υπολογίζεται επί του αριθμού των υπαλλήλων που είναι εφικτό να εργασθούν με τηλεργασία και όχι επί του συνόλου του προσωπικού.

Τα μέτρα αυξημένης προστασίας για την αντιμετώπιση διασποράς του κορονοϊού στην Αττική αναμένεται να προωθηθούν σήμερα στη Βουλή.

Η τηλεργασία εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας θα καθιερωθεί έως τις 4 Οκτωβρίου σε όλες τις επιχειρήσεις τις Αττικής. Το πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Παράλληλα κατά κύματα θα προσέρχονται στην εργασία τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Περιφέρεια Αττικής για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα γραφεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να προέρχονται στην εργασία τους σε τρία κύματα στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00 ενώ θεσπίζεται η ευελιξία και στον ιδιωτικό τομέα κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα, εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Έτσι, οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους ανά μισή ώρα.

Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους σε τέσσερα κύματα στις 15.00, στις 15.30, στις 16.00 και στις 16.30.

Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των εργαζομένων με μερική απασχόληση που μπορούν να αποχωρούν ανά κύματα αλλά και για τους εργαζόμενους που εργάζονται με βάρδιες.

Το ωράριο αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος των συμβάσεων των εργαζομένων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ