Πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία»: Οι προθεσμίες για να δηλωθούν οι εργαζόμενοι για τον Αύγουστο


Την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο προβλέπει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στις 24 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχουν οι εργοδότες προκειμένου να δηλώσουν τους εργαζομένους που θα εντάξουν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» για τον Αύγουστο. Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου και η προθεσμία για την καταβολή των εισφορών των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο προαναφερθέν πρόγραμμα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Τέλος, απομένουν δέκα μέρες (30 Σεπτεμβρίου) για να υποβληθούν οι δηλώσεις των εργοδοτών που είχαν το Μάρτιο -Ιούνιο 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι για ένταξη εργαζομένων τους στο μηχανισμό “Συν-Εργασία” για τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται πως οι μισθωτοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα επωφεληθούν από την καταβολή του 60% της απώλειας του μισθού τους από το κράτος.

Οι επιχειρήσεις, θα επωφεληθούν από την κάλυψη του 100% του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στον μισθό που χάνεται.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ, στην αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται σημαντικά για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 μπορούν να υπαχθούν:

Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της παρούσας, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020.

Ένταξη εργαζομένων στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόζεται σε εργαζόμενους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων της παρούσας για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους. Υπενθυμίζεται ότι στο μηχανισμό «Συν- Εργασία» μπορούσαν να ενταχθούν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως τις 30 Μαΐου.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ που εμφάνισαν τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρσι.

Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Η απαγόρευση της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά μόνο όσους εντάσσονται στον μηχανισμό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ