ΕΕ: Βέτο της Κύπρου για την Τουρκία

H Κύπρος σήκωσε το «βάρος» της λήψης μέτρων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις έκνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, εμμένοντας στην παράλληλη διαδικασία Τουρκίας – Λευκορωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου με την ανανέωση των δύο navtex για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται ο Φιλελεύθερος Κύπρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich), η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης μέτρων για τη Λευκορωσία και των μέτρων για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο αναλόγως του ποιος προβαίνει σε αυτή την παραβίαση. Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις χώρες που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση και που στήριξαν την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας του Gymnich ήταν, ανάμεσα σε άλλες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ μίλησε για ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο παραπέμπεται πλέον στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών να υπάρξει ομοφωνία για τη Λευκορωσία. Διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ και της κοινής Εξωτερικής Πολιτικής», είπε ο κ. Μπορέλ.

Ο ίδιος διαπίστωσε πάντως «ισχυρό» μήνυμα, που έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, όσον αφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε «θετικό δείγμα» την αποχώρηση του Oruc Reis, ωστόσο πρόκειται -όπως είπε- για «ένα πρώτο δείγμα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ