Με εμπόδια και τουρκικές προφάσεις οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας


Βήμα – βήμα προχωρούν οι συνομιλίες για τις διερευνητικές επαφές, οι οποίες φαίνεται να προσκρούουν στον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος βάζει προσκόμματα στο διάλογο, θεωρώντας ότι αν οι διερευνητικές επαφές γίνουν πριν από την Σύνοδο Κορυφής, στο «τραπέζι» της οποίας βρίσκονται οι κυρώσεις, τότε δεν υπάρχει νόημα.

Γι’ αυτό και πιέζει να φύγουν εντελώς οι κυρώσεις από το μενού των Ευρωπαίων ηγετών, έτσι ώστε στη συνέχεια να δώσει το «πράσινο» φως για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας.

Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένας ακόμη γύρος επαφών ανάμεσα στους συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και συγκεκριμένα ανάμεσα στην κυρία Ελένη Σουρανή και στον Ιμπραΐμ Καλιν, πάντα υπό την παρουσία του Γερμανού συμβούλου της Άγκελα Μέρκελ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι είμαστε κοντά στην επανέναρξη των επαφών, αλλά το πόσο κοντά εξαρτάται κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Ελλάδα δηλώνει πάντως έτοιμη και φαίνεται ότι κατάλληλες οδηγίες έχει λάβει ο Έλληνας πρέσβης, με τεράστια διπλωματική εμπειρία και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παύλος Αποστολίδης.

Ποιος είναι ο Έλληνας διαπραγματευτής

Ο Παύλος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1942, είναι Έλληνας διπλωμάτης, πρέσβης ε.τ, πρώην διοικητής της ΕΥΠ και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2012).

Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε σταδιοδρομία στο Διπλωματικό Σώμα εισερχόμενος σε αυτό το 1965. Το 1984 μετατέθηκε στην Άγκυρα ως σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας. Υπήρξε πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο (1990), τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Ομάν, γενικός διευθυντής διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας (1995-1998) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες. Το 1998 διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και το επόμενο έτος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2004, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Μετά την αποχώρησή του από το Διπλωματικό Σώμα διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος (2004-2011) του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank καθώς και ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Από την άλλη, σίγουρη θέση στην τουρκική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει ο Τσαγκατάι Ερτσιγές Γενικός Διευθυντής του Τουρκικού Υπ. Εξωτερικών.

Τηλεδιάσκεψη Μερκελ – Μισελ και Ερντογαν

Στη σημερινή νέα τηλεδιάσκεψη του Τούρκου Προέδρου με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σάρλ Μισέλ αναμένεται να τεθούν οι δικαιολογίες από την πλευρά της Τουρκίας ώστε να μην προχωρήσουν, όπως τουλάχιστον θα ήθελε ο ίδιος ο Ερντογάν, στις διερευνητικές επαφές πριν από την Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών. Κάτι που η ελληνική πλευρά δεν δέχεται και επιμένει στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Όλα αυτά φυσικά γίνονται στη «σκιά» των τουρκικών προκλήσεων, καθώς το γεωτρύπανο Γιαβούζ παραβιάζοντας την Κυπριακή ΑΟΖ παραμένει στα χωρικά ύδατα.

Άλλωστε η επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο νησί έχει ξεχωριστή σημασία και όπως τόνισε η ίδια: «η επίσκεψη μου θέλει να τονίσει και αυτό οι δύο χώρες μας έχουν ένα αρραγές μέτωπο διπλωματικό… Η αποχώρηση του Oruç Reıs είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση. Μένει να αποδειχθεί, ωστόσο, εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει συνέχεια».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «Κύπρος και Ελλάδα υπερασπίζονται κυριαρχία και εθνική αξιοπρέπεια και πορεύονται με αποφασιστικότητα».

Την ώρα που ο Νίκος Δένδιας στο χθεσινό συμβούλιο των Υπ. Εξωτερικών πιέζει ώστε να δημιουργηθεί αυτόματος μηχανισμός επιβολής κυρώσεων.

Ο υπουργός εξωτερικών μετά τη συνεδρίαση ανέφερε τα εξής:

«Καταρχήν, αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει, επαναλαμβάνω, απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων: η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Lukashenko, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. Γενικά έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση».

Ταυτόχρονα μία εβδομάδα μετά από την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικών θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα. Μαζί με τον Κ. Μητσοτάκη αναμένεται να επισκεφθούν τη στρατιωτική βάση της Σούδας σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού. Η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ενδεικτική για την επίσκεψη Πομπέο: Αναμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτό που είχε ειπωθεί από ΗΠΑ, μια έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ