ΥΠΕΞ: Αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας


Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής τους.

Δεν διευκρινίζεται δηλαδή αν η συνάντηση της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη θα γίνει πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, αλλά μία εβδομάδα αργότερα, το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου.

Λίγες ώρες πριν η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για την ανατολική Μεσόγειο.

Ερντογάν σε Μέρκελ και Μισέλ: Η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις
Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και στα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, για να ξεκινήσει εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος, παρέπεμψε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία, ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της τριμερούς τηλεδιάσκεψης διαπιστώθηκε πως Αθήνα και Άγκυρα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.

Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει πως «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».

Ο κ. Ερντογάν εκτίμησε πως θα ληφθούν «εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η ανάπτυξη μιας υγιούς συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική συμβολή των Μέρκελ και Μισέλ, προκειμένου οι ευρωτουρκικές σχέσεις να αποκτήσουν μια θετική ατζέντα.

Ο κ. Ερντογάν στις συζητήσεις που είχε με Μέρκελ και Μισέλ ανέφερε πως «τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου ανάμεσα στις δυο πλευρές».

«Τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και η αναζωογόνηση άλλων διαύλων διαλόγου», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους συνομιλητές του σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα.

Ο ίδιος δε επιμένει πως απαιτούνται αμοιβαίες κινήσεις και από τις δύο πλευρές προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, όλες οι πλευρές (σ.σ. Μέρκελ, Μισέλ και Ερντογάν) εκτίμησαν πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις, θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ