Κορονοϊός: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την Αττική – Οι 7 παράγοντες που θα κρίνουν το lockdown


Κορονοϊός: Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για τις αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση σχετικά με ένα νέο lockdown

Όπως μετέδωσε το MEGA, οι μετρήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ώρες, τα στοιχεία από τα τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί θα δείξουν τον δρόμο στην κυβέρνηση για το αν θα εφαρμόσει το lockdown στην Αττική.

Κυβερνητικές πηγές σήμερα (23/9) μιλούν για κάποιες εικόνες που εμφανίζουν αποκλιμάκωση. Όμως οι αριθμοί δεν δείχνουν αυτό, ενώ και οι επιδημιολόγοι φαίνεται να υπάρχει μια εικόνα αυξημένη και σταθερή.

Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα πάμε σε νεώτερα μέτρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να αποφύγει το γενικό lockdown.

Παράλληλα, αναμένονται νέα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με πιο συχνά δρομολόγια ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Οι παράγοντες που οδηγούν σε νέο lockdown

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας το πρωί της Τετάρτης στον Ant1 αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η επιδείνωση που παρουσιάζουν για την Αττική τα εξής ποιοτικά στοιχεία:

– ο αριθμός των κρουσμάτων
– ο αριθμός των διασωληνωμένων
– ο αριθμός των θανάτων
– ο αριθμός των εισαγωγών
– το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ
– το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά
– ο δείκτης R0 για τον οποίο είπε ότι στην Αττική είναι «λίγο πάνω-λίγο κάτω» από το 1 με «ανοδική τάση»

«Όλα αυτά προοιωνίζονται μια θύελλα. Πρέπει πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται στην Αττική» προσέθεσε ο κ. Σύψας.

«Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε το lockdown» επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Open. Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε πως «έχουμε σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους» και πως το σύστημα υγείας υφίσταται μεγάλη πίεση, ενώ όσον αφορά στο πώς εξελίσσεται η δυναμικότητα του ιού, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «το νόσημα δεν είναι από την πρώτη μέρα βαρύ, 5 έως 6 ημέρες μπορεί να πάει ελαφριά και μετά να εξελιχθεί».

«Είμαστε σε κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα παραμείνουμε σε σταθερότητα ή θα προχωρήσουμε προς μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό τους κάθε λίγες ημέρες», προειδοποίησε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων. Για το ενδεχόμενο lockdown εξήγησε ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές. Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξήγησε ο καθηγητής αλλά έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά να προβλέπουν μείωση ωρών λειτουργίας δραστηριοτήτων ή επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ