Κορονοϊός: Τι είπε ο Χαρδαλιάς στη Βουλή για το lockdown – Τι θα ανακοινώσει σήμερα


Τη βεβαίωση ότι η πολιτεία δεν θα διστάσει να λάβει νέα μέτρα για να περιορίσει την πανδημία του κορονοϊού, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από την Βουλή εκτιμώντας παράλληλα ότι είμαστε μακριά από μια απόφαση για lockdown.

Την ίδια ώρα εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «είμαστε μακριά από lockdown». Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς «έδειξε» άλλα δύο μέτρα στη «φαρέτρα» των αρχών προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε μακριά από ένα Lock Down. Έχουμε πολλά ακόμη μέτρα πριν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για παράδειγμα σας λέω, τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ή πιθανόν μέτρα για ηλικιακές ομάδες άνω των 65, αλλά και αυτό θα το δούμε με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης στιγμής».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, είναι πιθανό σήμερα να ανακοινωθεί και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους.

Τα νέα μέτρα πριν το lockdown

Τα νέα μέτρα προανήγγειλε άλλωστε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στο MEGA, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουν ήδη δώσει κάποια επίδραση στην επιδημία. Εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν κι αν προσθέσουμε και νέα μέτρα, που ενδεχομένως θα προσθέσουμε, τότε θα δούμε μια επιπέδωση της επιδημίας, που είναι το πρώτο βήμα πριν την κάμψη», είπε.

Οι ειδικοί επιμένουν πως πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, παρά το γεγονός πως στην τελευταία σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, διαπίστωσαν θετικά σημάδια από την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική.

Τα 4 νέα μέτρα που έρχονται

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μέτρα που φέρονται να επεξεργάζονται οι ειδικοί, είναι τέσσερα:

  • Πρώτον, η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Είναι ένα μέτρο που εδώ και καιρό έχουν προτείνει ανοιχτά οι λοιμωξιολόγοι, καθώς θεωρούν πως θα περιορίσει πολύ περισσότερο την εξάπλωση της πανδημίας.
  • Δεύτερον, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:00 το πρωί, όπου η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με SMS.
  • Τρίτον, αποστολή SMS για τις μετακινήσεις όλων των πολιτών άνω των 65 ετών.
  • Τέταρτον, η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.

Τα SMS, αλλά και το ωράριο σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα είναι μεν στο τραπέζι, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν προκρίνονται από την κυβέρνηση.

Ανησυχούν τα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες

Από την ημέρα που θεσπίστηκαν τα νέα μέτρα για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων, παρουσιάζεται και πάλι η εικόνα με τις γεμάτες πλατείες όπου κυρίως νέοι συγκεντρώνονται και πίνουν αλκοόλ μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, όταν και κλείνουν τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Το ενδεχόμενο να μπει ωράριο στα περίπτερα πιθανολογείται πως θα εμποδίσει τους νεαρούς να αγοράζουν αλκοόλ, ωστόσο αυτό μπορεί να φέρει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στον κλάδο. Έτσι, δεν αποκλείεται να γίνεται απλά σύσταση για να μην πωλούν αλκοολούχα ποτά μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν αποκλείεται επίσης τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει μία διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να διασφαλιστεί καλύτερα η δημόσια υγεία και να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν… πάτησε το κουμπί

Ως το «έσχατο των μηνυμάτων» χαρακτήριζαν ορισμένοι κυβερνητικοί το απόγευμα της Πέμπτης, όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενους στους πολίτες. Πώς «κάηκε» το lockdown, πώς, πότε και γιατί θα ξαναπέσει στο τραπέζι.

Εάν μπορούμε να συνοψίσουμε σε μία φράση το μήνυμα του πρωθυπουργού, αυτή θα ήταν «αυτοπροστασία ή καραντίνα». Ενώ λοιπόν τα προηγούμενα 24ωρα τα σενάρια για lockdown στην Αττική, τα οποία συντηρούσαν και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, έδιναν και έπαιρναν, λίγες ώρες πριν το μήνυμα του πρωθυπουργού, είχε γίνει σαφές πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην… πατήσει το κουμπί.

Οι λόγοι είναι δύο. Αφενός, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, το σύστημα υγείας δεν έχει υποστεί τέτοια πίεση που να απαιτούνται τόσο δραστικά μέτρα, ενώ αφετέρου, ακόμη κι αν υπάρχουν οι πόροι για να στηριχθεί μία τέτοια απόφαση, η ζημιά στην Οικονομία θα ήταν πολύ μεγάλη, με δεδομένο πως στην Αττική μένει το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, παρόμοια είναι και η άποψη των μελών της επιτροπής υγείας την οποία συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της οποίας είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Ο κ. Τσιόδρας συμμετέχει στις συνεδριάσεις, εκφράζει την άποψή του και ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται», μεταφέρει στο Newsbomb.gr ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

Πώς φτάσαμε στο μήνυμα Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για παν ενδεχόμενο εδώ και πολύ καιρό, και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που η κατάσταση στην Αττική ήταν εμφανώς πιεστική. Είχε λοιπόν συζητήσει με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων κάθε ενδεχόμενο. Ένα τοπικό lockdown ήταν μέσα στις επιλογές που είχαν πέσει στο τραπέζι. Άλλωστε αυτό είχε ειπωθεί και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι συζητήσεις, που όντως είχαν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, έθεταν έναν ορίζοντα για την λήψη νέων μέτρων κατά τη διάδοσης του κορονοϊού στην Αττική, την ερχόμενη εβδομάδα με πιθανή ημέρα ανακοίνωσης την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο σχεδιασμός άλλωστε ήταν φανερό πως είχε προχωρήσει και η Πολιτεία ήταν έτοιμη. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωνε πως η Οικονομία θα αντέξει και πως έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι, ενώ είχε ήδη προχωρήσει ο σχεδιασμός προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τα μέτρα που θα ισχύουν στην περιοχή τους.

Ωστόσο, τελικά, το σενάριο δεν τέθηκε προς το παρόν, σε εφαρμογή για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Άλλωστε όπως φάνηκε από την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει τα 1.600 κρούσματα ημερησίως», είπε ο κ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αλλά χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουμε σταθεροποιηθεί στα 350 κρούσματα.

«Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα να μην οδηγεί σε εφησυχασμό, είπε και είπε ακόμα ότι τα μέτρα καθορίζονται από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Τα κρούσματα παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Ιούλιο έχουν σταθεροποιηθεί αλλά είναι υψηλά ειδικά στην Αττική. Για να αποφύγουμε πιο σκληρά μέτρα πρέπει να ακολουθήσουμε όσα έχουν αποφασιστεί. Μάσκες σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ