Κακοκαιρία: Προειδοποίηση Μαρουσάκη – «Το Σάββατο θα είναι δύσκολη ημέρα»


Ο γνωστός μετεωρολόγος με ανάρτησή του στο Facebook μίλησε για σφοδρή κακοκαιρία.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για μεταβολή του καιρού από τη νύχτα της Παρασκευής (25-09-2020) και από τα βορειοδυτικά, με έντονα φαινόμενα που το Σάββατο θα επεκταθούν σε όλα τα δυτικά και τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους εντάσεως έως 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, το Σάββατο θα είναι η χειρότερη ημέρα της επερχόμενης κακοκαιρίας, για την οποία έχει προειδοποιήσει τόσο η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο καιρού αλλά και με προειδοποιητική ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ημέρες του Κλέαρχου Μαρουσάκη, αύριο, Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, «ισχυρές καταιγίδες θα απασχολήσουν μεγάλο μέρος της χώρας και δυστυχώς περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Μεσογειακό κυκλώνα και που ακόμα δεν έχουν συνέλθει όπως η Θεσσαλία, η δυτική ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Ιονίου πελάγους. Μετατοπιζόμενη αυτή η κακοκαιρία ανατολικότερα θα χτυπήσει και την βορειοανατολική Ελλάδα όπου και εδώ ο κίνδυνος πλημμυρών είναι αρκετά υψηλός».

Από την κακοκαιρία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη ούτε η Αττική, ούτε η Θεσσαλονίκη. «Ισχυρές βροχές θα πλήξουν και τη Θεσσαλονίκη προς το απόγευμα, ενώ και η Αττική θα δεχτεί ισχυρές καταιγίδες με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Ας δείξουμε μια προσοχή σε περιοχές με ιστορικό όπως η Μάνδρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο facebook:

«Οικογένεια βαρομετρικών χαμηλών συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας κινούνται αργά ανατολικά νοτιοανατολικά από την κεντρική Ευρώπη. Έτσι, διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα μας επηρεάζουν μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας και είναι σε θέση να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα….

Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζεται η κίνηση των νεφών από την περιοχή της Ιταλίας που συνοδεύουν αυτό το κύμα κακοκαιρίας έτσι όπως αποτυπώνεται στις διαδοχικές δορυφορικές εικόνες που πήραμε πριν από λίγο. Στον δεύτερο χάρτη παρουσιάζονται οι βροχοπτώσεις έτσι όπως αποτυπώνονται από τα προγνωστικά μας συστήματα και οι οποίες θα ξεκινήσουν μέσα στη νύχτα σήμερα στα βορειοδυτικά.

Έτσι, λοιπόν, αύριο, όπως φαίνεται στον τρίτο επισυναπτόμενο χάρτη, ισχυρές καταιγίδες θα απασχολήσουν μεγάλο μέρος της χώρας και δυστυχώς περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Μεσογειακό κυκλώνα και που ακόμα δεν έχουν συνέλθει όπως η Θεσσαλία, η δυτική ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Ιονίου πελάγους. Μετατοπιζόμενη αυτή η κακοκαιρία ανατολικότερα θα χτυπήσει και τη βορειοανατολική Ελλάδα όπου και εδώ ο κίνδυνος πλημμυρών είναι αρκετά υψηλός.

Ισχυρές βροχές θα πλήξουν και τη Θεσσαλονίκη προς το απόγευμα, ενώ και η Αττική θα δεχτεί ισχυρές καταιγίδες με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Ας δείξουμε μια προσοχή σε περιοχές με ιστορικό όπως η Μάνδρα. Στο καλό της υπόθεσης η σχετικά μικρή διάρκεια των φαινομένων όπως και το ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να κινηθούν λίγο πιο δυτικά και να μην μας επηρεάσουν σημαντικά τουλάχιστον. Παρόλα αυτά η εμπειρία έχει δείξει ότι η “ουρά” του συστήματος καταφέρνει να “ξεμπλέξει” από τους ορεινούς όγκους της κεντρικής Πελοποννήσου και να οργανωθεί ξανά προσεγγίζοντας τον Σαρωνικό οπότε και θα πρέπει και η Αττική να συμπεριληφθεί στις επικίνδυνες περιοχές. Σε αυτό με οδηγεί και η χαμηλή τιμή του δείκτη αστάθειας “Showalter” σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη ώρα που αναμένονται τα φαινόμενα. Τονίζεται ότι στις περιοχές που θα επηρεαστούν δεν αποκλείεται να συναντήσουμε χαλάζι, έντονους και πολλούς κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους ή υδροστρόβιλους.

Την Κυριακή (27/09) ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα στις περισσότερες περιοχές όπως φαίνεται και στον τέταρτο χάρτη όπου υποχωρούν οι χρωματισμοί.

Την Δευτέρα (28/09) όμως και από τα δυτικά αναμένουμε και πάλι ισχυρές βροχές σε Ιόνιο και δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ικανές να προκαλέσουν και σε αυτή την περίπτωση καταστροφές. Από Τρίτη μεσημέρι και μετά πάμε σε σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας με την ελπίδα το “ταμείο” να είναι υπερ μας αυτή τη φορά, και για να το πετύχουμε αυτό ακολουθούμε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που αναφέρονται σε αυτές τις καταστάσεις.

Να είστε όλες και όλοι καλά και μεγάλη προσοχή!!!»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ