Με το «όπλο» της διπλωματίας η Αθήνα κόντρα στην λογική της Άγκυρας

Με μεγάλη ένταση κυρίως μέσα από τα διπλωματικά «όπλα» η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μηνύματα -και προς την Άγκυρα για να σταματήσει την επιθετική πολιτική και την παραβατικότητα με απτά παραδείγματα και όχι με προφάσεις- αλλά και προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ εκεί που πριν από ένα μήνα είχε στείλει επιστολή στο κ. Γκουτέρες καλεί την Τουρκία να κερδίσει την ευκαιρία και να προστρέξει στον διάλογο τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις προκλήσεις. Ο Έλληνας πρωθυπυργός αναφέρει μεταξύ άλλων στην πρόσκλησή του: Ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια κοινά αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε στη διπλωματία μία ευκαιρία.

Μέσω των Ηνωμένων εθνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει απευθυνόμενος σε όλες τις πλευρές πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι μονομερείς ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Την ίδια ώρα με μεγάλη προσοχή προετοιμάζεται το ταξίδι του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του στα Χανιά λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής και την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του State Department: Θα συναντηθούν για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.

Η Τουρκία βλέποντας κιόλας την Ελλάδα να μιλά την ίδια γλώσσα με άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης επιμένει να κινείται σε διαφορετικό κλίμα και να μιλά με διπλή γλώσσα. Στο εξωτερικό εμφανίζεται συναινετική, στο εσωτερικό κάνει λόγο για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών. Το συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Καλούνται να συμμορφωθούν, οι χώρες που ενεργούν κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στην στρατικοποίηση των νησιών».

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει στο τραπέζι του διαλόγου θέμα αποστρατικοποιήσης των νησιών ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους η Ελληνική Κυβέρνηση κάτι που επαναλαμβάνει πολλές φορές και με κάθε ευκαιρία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ