Ένοπλες Δυνάμεις: 12μηνη θητεία και στράτευση γυναικών – Η έκθεση του Ινστιτούτου Εξωτ. Υποθέσεων


Ριζικές αλλαγές εξετάζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τις Ένοπλες Δυνάμεις ενόψει των εξελίξεων στο δημογραφικό, την οικονομία και τις διεθνείς εξελίξεις που θα επηρεάσουν την χώρα μας.

Τις τελευταίες ημέρες συζητήθηκε ακόμα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τόσο η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, δηλαδή η εξίσωσή της θητείας στον Στρατό Ξηράς με αυτήν σε Ναυτικό και Αεροπορία, καθώς και η υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Με το δεύτερο σενάριο να παραμένει προς το παρόν στο συρτάρι, η 12μηνη θητεία έχει μπει για τα καλά στην συζήτηση και προτείνεται σε έκθεση του Αντιστράτηγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu). «Η αύξηση της διάρκειας της θητείας εκτιμάται ως το αναγκαίο εκείνο, σχετικά χαμηλού κόστους και άμεσης εφαρμογής μέτρο, που προσωρινά θα επιτρέψει την αύξηση της επάνδρωσης των Μονάδων (ειδικά του Στρατού Ξηράς). Φημολογείται ότι και οι στρατιωτικές ηγεσίες έχουν προβεί επανειλημμένα σε προτάσεις προς τις πολιτικές ηγεσίες για επαναφορά της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, παρέχοντας αδιάσειστα στοιχεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η λύση που εξετάζεται αφορά στην εξίσωση της θητείας στους 12 μήνες και στα τρία Όπλα, ωστόσο όσοι επιλέγουν να κάνουν όλη την θητεία τους στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριος, να απολύονται στους 9 μήνες.

Η ίδια έκθεση ωστόσο, παρά το γεγονός πως τονίζει ότι η στράτευση των γυναικών είναι προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και αποτελεί παράδοξο το ότι υπάρχουν γυναίκες σε όλα τα Σώματα ενώ είναι αποκλεισμένες από την αντίστοιχη θητεία, η ελληνική κοινωνία δεν εμφανίζεται έτοιμη για κάτι τέτοιο.

«Ο αντίλογος στην στράτευση αναφέρεται στην παρεμπόδιση ενδεχόμενης εγκυμοσύνης (αντικρούεται με τον αποκλεισμό κάθε μητέρας εσαεί από την στράτευση όπως και της εγκύου). Αναφορά γίνεται και στο πραγματικό οικονομικό κόστος της δημιουργίας των αναγκαίων προϋποθέσεων της στράτευσης των γυναικών (κοιτώνες, στολές κλπ) και στα προβλήματα της συνύπαρξης ανδρών και γυναικών στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η στράτευση των γυναικών (έστω και μερική) αφενός θα απελευθερώσει αριθμό αρρένων για να επανδρώσουν τις Μονάδες Εκστρατείας, αφετέρου θα παρέξει το αναγκαίο προσωπικό για την εκτέλεση σημαντικών εργασιών υποστήριξης του στρατεύματος σε ειρήνη, κρίση, και πόλεμο, σε μη μάχιμες Μονάδες. Στα στρατεύματα των Δυτικών χωρών, για κάθε οπλίτη που μάχεται στην πρώτη γραμμή και έρχεται σε άμεση επαφή με τον εχθρό, αντιστοιχούν 5 τουλάχιστον οπλίτες που θα έχουν έμμεση μόνο επαφή και άλλοι 7 που ουδεμία επαφή θα λάβουν με τον αντίπαλο. Ως εκ τούτου, τα επιχειρήματα της απόρριψης των γυναικών από την στράτευση λόγω «ακαταλληλότητας» για άμεση επαφή με τον αντίπαλο δεν ευσταθούν καθόσον υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών λύσεων που σε κάθε περίπτωση αξιοποιούν την προστιθέμενη αξία των γυναικών μέσω πολλαπλών καθηκόντων», τονίζει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ (fainst-reportno3-conscription_in_greek_army.pdf | 920.27 KB | application/pdf)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ