Επιστολή Ερντογάν στην Ε.Ε.: Παρουσιάζει την Τουρκία ειρηνοποιό, κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο

Νέες μεταβλητές στο τραπέζι των Βρυξελλών βάζει κάθε λίγο και λιγάκι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες λίγες μέρες πριν τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, έστειλε επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες παρουσιάζοντας το δικό του αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσία ότι αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της χώρας του εντός του Κόλπου της Αττάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εν λόγω επιστολή δεν εστάλη στους ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ισχυρίζεται πως την ένταση την προκαλούν στην περιοχή η Αθήνα και η Λευκωσία, κάνοντας αναφορά στις ενέργειες των Ελληνοκυπρίων από το 2003 (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις).

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος αυτοπαρουσιάζεται ως «ειρηνοποιός» και αναφέρει πολλές φορές πως είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Στην επιστολή Ερντογάν διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

Ακόμη, ο ίδιος υποστηρίζει από τη μια πλευρά ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τη χώρα μας χωρίς προϋποθέσεις, αλλά από την άλλη επανέλαβε πως την ένταση στην περιοχή δημιουργούν η Ελλάδα και Κύπρος, που όπως είναι αναμενόμενο δεν έλαβαν την επιστολή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ