ΕΝΦΙΑ 2020: Τι πρέπει να προσέξετε πριν από την πληρωμή – Οδηγίες για τους φορολογούμενους

ΕΝΦΙΑ 2020: Σε εξέλιξη είναι η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ στο TAXISnet, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου.

Τα συνεργεία των πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα, έως την επόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, τις εισηγήσεις τους για τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν το 2021.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το περιορισμένο χρονικό διάστημα της προθεσμίας συνδέεται με το γεγονός πως ήδη έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% της διαδικασίας και οι εκτιμητές έχουν σχεδόν έτοιμες τις εισηγήσεις τους.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών κατά την έναρξη της πανδημίας με την οποία πάγωσε προσωρινά η παράδοση του έργου των εκτιμητών «και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού». Με τη νέα απόφαση ορίζεται ότι «το έργο των εκτιμητών ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 23:59».

Μετά την υποβολή των προτάσεων από τους εκτιμητές οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τις αξιολογήσουν προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προτού κάνουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, πρέπει να δουν τις οφειλές εκτός ρύθμισης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση πριν κάνουν την οποιαδήποτε πληρωμή. Αν έχει πιστωθεί στο λογαριασμό τους η οποιαδήποτε έκπτωση, το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν, θα είναι χαμηλότερο από αυτό, που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ακινήτων κρίνουν ότι έπρεπε να πάρουν μεγαλύτερη έκπτωση από την ΑΑΔΕ τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Η Προσωποποιημένη Πληροφόρηση είναι διαθέσιμη από τις 23:00 του Σαββάτου.

Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό

Θα εισέλθετε με τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet μέσω της ιστοσελίδας www.aade.gr.

 • Θα επιλέξετε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από την διαδρομή «εφαρμογές taxisnet» – εφαρμογή περιουσιολογίου Ε9. Στην εφαρμογή θα επιλέξετε «είσοδο».
 • Από τον κατάλογο με τα διαθέσιμα έτη στο αριστερό τμήμα της σελίδας, θα επιλέξετε το 2020.
 • Να εκτυπώσετε την περιουσιακή σας κατάσταση για το έτος 2020 (δηλαδή όπως αυτή αποτυπώθηκε την 1/1/2020.
 • Να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό της τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020. Στο εκκαθαριστικό φαίνεται αναλυτικά ο ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί σε κάθε ακίνητο ή δικαίωμα επί ακινήτου που διαθέτετε, η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και φυσικά ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων εφόσον η περιουσία σας ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Η έκπτωση από 10% έως 30% αποτυπώνεται στο πάνω μέρος του εκκαθαριστικού με την ένδειξη «έκπτωση ΦΠ άρθ. 7».
 • Να εκτυπώσετε την ειδοποίηση πληρωμής του φόρου. Περιέχει και τον αριθμό των δόσεων και την ταυτότητα οφειλής αν σας έχει πιάσει ανυπομονησία να καταβάλλετε την 1η δόση. Να σημειωθεί ότι το δοσολόγιο και η ταυτότητα πληρωμής θα φανούν και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση αλλά αυτή θα τεθεί ξανά σε λειτουργία μετά τις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου.
 • Να δείτε τα στοιχεία των δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος πληρώνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις:

 • Για την πρώτη δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/10/2020,
 • Για τη δεύτερη δόση έχετε χρονικό περιθώριο επίσης έως τις 30/10/2020,
 • Για την 3η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/11/2020,
  Για την 4η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως την 31/12/2020,
 • Για την 5η δόση έχετε χρόνο έως τις 29/01/2020 και
 • Για την 6η δόση υπάρχει περιθώριο έως τις 26/02/2021

Τα σχέδια για τον ΕΝΦΙΑ

Eκτός από τις αναπροσαρμογές όμως των Τιμών Ζώνης που ήδη υφίσταντο, έργο των εκτιμητών είναι να ορίσουν για πρώτη φορά Τιμές Ζώνης και σε 3.000 περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχουν. Και σε περιπτώσεις όπως αυτές αναμένεται εκτόξευση των φόρων αφού, για παράδειγμα, προνομιούχα οικόπεδα σε Σαντορίνη ή Μύκονο κλπ θα πάψουν να φορολογούνται σαν …αγροτεμάχια σε λιγότερο περίοπτες περιοχές.

Το επόμενο βήμα θα είναι, έως τέλος του έτους και με βάση τις εισηγήσεις, να πάρει τις αποφάσεις του το Υπουργείο Οικονομικών:

 • για αύξηση των τιμών όπου πρέπει να φτάσουν στις αγοραίες. Αυτό έπρεπε να είχε συμβεί ήδη το 2018 αλλά η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «κλώτσησε το τενεκεδάκι» για μετά
 • την εφαρμογή των νέων Τιμών Ζώνης στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων Ακινήτων.

Το πότε και πώς θα συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί και από τι θα δείξουν οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ότι εφόσον οι αντικειμενικές επρόκειτο να αυξηθούν, ο ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να μειωθεί 8%-10%.

Είναι άγνωστο όμως πλέον, μετά και την πανδημία, ποια θα είναι η τάση των Τιμών Ζώνης, που αποτελούν την βάση υπολογισμού όλων των φόρων. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει επιπλέον και εάν οι αυξημένες Τιμές Ζώνης θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά για τον ΕΝΦΙΑ του 2021 ή όχι, αλλά και από πότε θα ισχύσει για τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κλπ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ