Συρίγος στον Alpha 989: Αυτή είναι η αλήθεια για την κατάσταση στην Τουρκία


Ο βουλευτής ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία.

«Την παλιά εποχή ήταν αδιανόητο να πάει Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Αθήνα και να μην πάει στην Άγκυρα. Τραγικό για τους Τούρκους ότι ο Πομπέο το κάνει για δεύτερη φορά» σημείωσε ο Άγγελος Συρίγος, σχετικά με την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9» και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υπογράμμισε ότι «η Αμερική έχει επιλέξει να είναι πιο ξεκάθαρη στα ελληνοτουρκικά. Μας εξέπληξε ευχάριστα δύο φορές το τελευταίο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης με το Oruc Reis, τάχθηκε μια φορά υπέρ των ελληνικών θέσεων και μία υπέρ των κυπριακών. Οι ΗΠΑ εδώ συνεργάστηκαν πολύ στενά με τους Γερμανούς και οι θέσεις τους ήταν από κοινού. Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι εδώ θα έκαναν κάτι ή οι ΗΠΑ ή η Γερμανία από μόνοι τους, υπήρξε απόλυτη συνεργασία των δύο σε αυτό το θέμα».

«Οι εκλογές στις ΗΠΑ παίζουν ρόλο και σίγουρα ο Τραμπ θα το “πουλήσει” στους Ελληνοαμερικανούς. Δεν είχε λόγο να βγει η Αμερική υπέρ μας κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα αρκούσε το σημερινό ταξίδι του Πομπέο» ανέφερε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα, καθώς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Εντογάν θεωρεί ότι πίσω του κρύβονταν Αμερικανοί και φέρεται με τον αντίστοιχο τρόπο, δηλαδή τους αντιμετωπίζει ως οιονεί εχθρούς. Σε αυτό το πλαίδιο προσπαθεί και η Αμερική να δει την επόμενη ημέρα, ως μεγάλη δύναμη».

Σχετικά με το γεγονός ότι η Άγκυρα εμπλέκεται σε πολλούς περιφερειακούς πολέμους, είπε ότι «αυτό το κάνουν οι χώρες που είναι ή νομίζουν ότι είναι τοπικές υπερδυνάμεις, η Τουρκία ανήκει στη δεύτερη κατηγορία». «Πριν από χρόνια, ένας Τούρκος διπλωμάτης είχε μιλήσε για το δόγμα των 2,5 πολέμων, δηλαδή ότι η Τουρκία πρέπει να είναι ικανή να αντιμετωπίσει για έναν πόλεμο με την Ελλάδα, έναν με τη Συρία και μισό, εσωτερικό πόλεμο με τους Κούρδους. Σήμερα η Τουρκία έχει πόλεμο με τη Συρία, πόλεμο με τη Λιβύη και οιονεί πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα πάει και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, «η Τουρκία είναι στα όριά της, όσο περνάει ο καιρός πλησιάζει τα όρια της. Η οικονομία της αυτή τη στιγμή είναι σε άσχημη κατάσταση, προσπαθεί πάση θυσία να επιβιώσει για την επόμενη ημέρα. Δεν θέλει κυρώσεις όχι γιατί φοβάται αυτές καθαυτές τις κυρώσεις, αλλά φοβάται για τις επιπτώσεις που θα έχουν στους οίκους αξιολόγησης. Σε περίπτωση που υπάρχει κύρωση, θα πέσει κι άλλο η τουρκική οικονομία. Ο Ερντογάν φοβάται ότι είναι οριακά τα πράγματα».

Στη συνέχεια, ο Άγγελος Συρίγος είπε πως «η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι μη θέμα. Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι θα της επιτεθούμε από τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου, αλλά θεωρεί ότι το να το θέτει είναι κάτι που τη συμφέρει. Αν επιμείνει στις διερευνητικές επαφές να θέσει τέτοιο θέμα, από θα είναι κακό σημάδι, γιατί θα σημαίνει ότι η εμπλοκή της είναι προσχηματική και δεν θέλει να μπει σε διάλογο. Ξέρει ότι η Ελλάδα δεν συζητά καν κάτι τέτοιο. Το θέτει απλώς για να διαλύσει τις συνομιλίες».

Τέλος, όσον αφορά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Συρίγος είπε: «Υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, αυτές που διεκδικεί η Κύπρος για φυσικά πρόσωπα που κάνουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και ο κατάλογος που περιμένουμε να τεθεί στο τραπέζι. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν στο τραπέζι και να ενεργοποιηθούν όποτε χρειαστεί».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ