Βρετανικό μουσείο: «Δεν θα αφαιρέσουμε αμφιλεγόμενα εκθέματα»–Τι ισχύει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα


Καμία πρόθεση να αφαιρέσει αμφιλεγόμενα αντικείμενα από την έκθεσή του δεν έχει, όπως λέει, το Βρετανικό Μουσείο μετά την προειδοποιητική επιστολή που έλαβε από τη βρετανική κυβέρνηση για το θέμα.

Σε επιστολή που διέρρευσε στον βρετανικό Τύπο, ο υπουργός Πολιτισμού, Oliver Dowden, ανέφερε πως τα μουσεία και οι γκαλερί που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση κινδυνεύουν να χάσουν την υποστήριξη των φορολογούμενων εάν αφαιρέσουν τα αντικείμενα.

Η επιστολή, που εστάλη σε διάφορα ιδρύματα, ανέφερε συγκεκριμένα: «Ως φορείς που χρηματοδοτούνται από το κοινό, δεν πρέπει να λάβετε δράσεις που να υποκινούνται από τον ακτιβισμό ή την πολιτική. Η σημαντική υποστήριξη που λαμβάνετε από τον φορολογούμενο είναι η αναγνώριση του σημαντικού πολιτιστικού ρόλου που παίζετε για ολόκληρη τη χώρα».

Μάλιστα, προέτρεψε τα θεσμικά όργανα να «συνεχίσουν να ενεργούν αμερόληπτα», κάτι που περιέγραψε ως «ιδιαίτερα σημαντικό» καθώς η κυβέρνηση διενεργεί την αναλυτική επισκόπηση δαπανών της – μια προφανή απειλή ότι ενδέχεται να κινδυνεύει η χρηματοδότηση.

Το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει αμφιλεγόμενα αντικείμενα από δημόσια έκθεση. Αντ’ αυτού, θα επιδιώξει, όπου ενδείκνυται, να τα βάλει σε καλύτερο πλαίσιο ή να τα ερμηνεύσει εκ νέου με τρόπο που θα επιτρέψει στο κοινό να ενημερωθεί γι’ αυτά στο σύνολό τους».

«Αμφιλεγόμενα αντικείμενα» ή εκθέματα που αποτελούν αντικείμενο πολιτικής ή κοινωνικής συζήτησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία εξάλλου είναι στο επίκεντρο χρόνιας διαμάχης μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η Daily Mail έχει τίτλο στο άρθρο της: «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα δεν θα πάνε πουθενά: Το Βρετανικό Μουσείο λέει ότι δεν θα αφαιρεθούν αμφιλεγόμενα αντικείμενα μετά από προειδοποίηση της κυβέρνησης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ