Διασταυρώσεις σε όσους αποκτούν ακίνητα από Airbnb ξεκινά η ΑΑΔΕ


Εντός της εβδομάδας αναμένεται να φθάσουν στην ΑΑΔΕ αναλυτικά στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, και συγκεκριμένα από τις Airbnb, Booking και HomeAway. 

Τα στοιχεία θα αφορούν τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι από ενοικιάσεις ακινήτων στην Ελλάδα για τα έτη 2018 και 2019.

Αμέσως μετά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις σε όσους εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στην εφορία τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Στο μάτι των φοροελεγκτών θα βρεθούν στοιχεία για πληρωμές που έγιναν από το εξωτερικό μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. σε ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Ήδη, ένας πρώτος έλεγχος που έγινε σε στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών εντόπισε δεκάδες φορολογουμένους που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις και να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα εισοδήματα που έκρυψαν.

Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει τα εισοδήματα που εισέπραξαν από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Για τους υπόλοιπους όμως αναμένονται βαριά πρόστιμα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» εάν σπεύσουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εμφανίζοντας στην Εφορία τα κρυμμένα εισοδήματα. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν κατ’ αρχήν την επιβολή αυτοτελούς προστίμου, το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ.

Από το 2021 οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων θα στέλνουν κάθε Φεβρουάριο στην ΑΑΔΕ στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη, για το προηγούμενο έτος.

Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα περνάει αυτόματα τα στοιχεία με τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση Ε1 των φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb, μπλοκάροντας έτσι όσους «ξεχνούν» να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ