Βουλή: Με γραπτές εξετάσεις η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, με στόχο τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων πολιτογράφησης και τη διασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και αποτελείται από 8 κεφάλαια και 58 άρθρα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης αποτελούν, μεταξύ άλλων, η επαρκής γνώση της ελληνικής, ώστε ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, η επαρκής γνώση ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτισμού και συνηθειών του ελληνικού λαού, η ικανότητα ενεργής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η αίτηση πολιτογράφησης θα υποβάλλεται στην κατά τόπο αρμόδια υπηρεσία Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών με σειρά δικαιολογητικών (όπως ακριβές αντίγραφο διαβατηρίου, πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση, πιστοποιητικό γέννησης μεταφρασμένο και επικυρωμένο, εκκαθαριστικά σημειώματα για τα έτη παραμονής του στη χώρα).

Με γραπτές εξετάσεις η ιθαγένεια

Η διακρίβωση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, γεωγραφίας και πολιτεύματος, θα πιστοποιείται από την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση.

Η αναμόρφωση της διαδικασίας συνίσταται στην εισαγωγή της διαδικασίας των γραπτών εξετάσεων για την απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων, πριν την κατάθεση της αίτησης πολιτογράφησης.

Ως απαιτούμενο επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας ορίζεται το κοινώς αποδεκτό επίπεδο Β1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου για ξένες γλώσσες.

Επιπλέον, καθιερώνεται η διαμόρφωση τράπεζας θεμάτων που θα είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά στους αιτούντες, από την οποία θα επιλέγονται τα θέματα των γραπτών εξετάσεων.

Σε περίπτωση αποτυχίας του στις εξετάσεις, ο αλλοδαπός διατηρεί το δικαίωμα νέας συμμετοχής του σε αυτές χωρίς περιορισμό με νέα δήλωση συμμετοχής και την καταβολή του σχετικά προβλεπόμενου εξέταστρου.

Για τους αιτούντες που έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος ή δεν μπορούν να συμμετέχουν λόγω διαγνωσμένης δυσκολίας σε γραπτές εξετάσεις, προβλέπεται προφορική διαδικασία.

Η σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αναμένεται την 1η Οκτωβρίου στις 10 το πρωί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ