Θρίλερ: Θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία;


Σε ένα πραγματικό διπλωματικό θρίλερ αναμένεται όπως όλα δείχνουν να εξελιχθεί η Σύνοδος Κορυφής. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την προκλητικότητα της Τουρκίας και στο τραπέζι βρίσκονται οι κυρώσεις εναντίον της αν και εφόσον μπορούν να επιβληθούν μετά την στάση της Τουρκίας που εμφανίζεται διαρκώς με δύο πρόσωπα.

Στις Βρυξέλες υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων για το κατά πόσο θα συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων εκτός της καταδίκης των ευρωπαίων και η λίστα των κυρώσεων που έχει προετοιμάσει εδώ και καιρό ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει: «Δεν μπορεί και διάλογο και ενίσχυση της τελωνειακής Ένωσης και να κάνει αυτά που κάνει. Αν συνεχίσει ..κυρώσεις».

Από τα όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα και βρίσκονται σε εξέλιξη φάνηκαν καθαρά από το κλίμα που αποτύπωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ που μιλώντας στην Γερμανική βουλή επεσήμανε πως φθάσαμε στο παρά ένα του πολέμου δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα της κρισιμότητας της Συνόδου: «Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση» είπε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το πρωί, συναντήσεις κομβικής σημασίας με τους Επικεφαλείς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο ίδιος ανέφερε πως «οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις. Η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις, απέστειλε δεύτερη επιστολή μέσα σε λίγες ημέρες στους ηγέτες της Ε.Ε., εξαιρώντας προκλητικά τους κυρίους Μητσοτάκη και Αναστασιάδη.

Επιχειρώντας να εμφανίσει το άσπρο μαύρο, ούτε λίγο – ούτε πολύ δηλώνει ότι για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπεύθυνοι είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Ζητά διαμερισμό κερδών χωρίς ωστόσο πρώτα να έχει επιλυθεί το Κυπριακό.

Και λίγο πριν τις διερευνητικές επαφές ζητά διάλογο χωρίς προϋποθέσεις ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει: «Θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.
Η Τουρκία υποστηρίζει μια δίκαιη οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπολογίζει σθεναρά στην βοήθεια των ΗΠΑ. Άλλωστε το είπε ξεκάθαρα για το πόσο σημαντική ήταν στην παρούσα φάση η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα. «Το θετικό αποτύπωμα για την χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχθηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία.
Πιστεύω ότι τέτοιες στιγμές πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και υπεύθυνοι διότι από αυτές τις εξελίξεις, αν έχουμε μία θετική εξέλιξη στα εθνικά θέματα, δεν κερδίζει η κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα.
Και βέβαια στις συζητήσεις που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, συζητήθηκε η διμερής συνεργασία σε πολλούς τομείς. Στις συζητήσεις που είχαμε στην Κρήτη προφανώς κυριάρχησαν τα θέματα ασφάλειας. Υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο, αλλά και συμφωνία στην υποχρέωση που πρέπει να έχουν όλα τα μέλη να σέβονται, να σεβόμαστε όλοι μας, το Διεθνές Δίκαιο».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ