Προσλήψεις: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 100.000 νέες θέσεις εργασίας – Τα απαραίτητα έντυπα


Σήμερα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων – υπεύθυνων δηλώσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τις επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν εργαζόμενους μέσω του προγράμματος 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.  

Το πρόγραμμα επιδοτεί για 6 μήνες το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για κάθε μισθωτό που θα προσληφθεί από 1η Οκτωβρίου και μετά.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για 6 μήνες θα πρέπει να υποβάλλουν για κάθε έναν δυνητικά ωφελούμενο που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα ξεχωριστή ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο με τίτλο «Αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση ένταξης στο ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για την ένταξή τους οι επιχειρήσεις ακολουθούν τρία βήματα:

  1. Υποβολή ξεχωριστής ηλεκτρονικής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνεται και εντάσσεται στο πρόγραμμα. Η αίτηση υποβάλλεται με το ειδικό έντυπο «Αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση ένταξης στο ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Στην αίτηση που υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, δηλώνονται τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του δυνητικά ωφελούμενου, οι μηνιαίες μεικτές και οι αντίστοιχες καθαρές, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αποδοχές του. Με την ίδια αίτηση δηλώνεται εάν ο ωφελούμενος είναι μακροχρόνια άνεργος, όπως επίσης η τράπεζα και το IBAN της επιχείρησης (μόνο αν η επιχείρηση αιτείται να προσλάβει μακροχρόνια άνεργο), ότι η επιχείρηση είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη ή έχει ρυθμίσει βεβαιωμένες οφειλές και τέλος ότι θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, κατά το οποίο επιδοτείται η νέα θέση εργασίας.
  2. Το δεύτερο βήμα είναι ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων που δηλώνονται στην ηλεκτρονική αίτηση και των προϋποθέσεων ένταξης που αφορούν στον δυνητικά ωφελούμενο. Οι διασταυρώσεις γίνονται αυτόματα από το σύστημα «Εργάνη» ώστε να διασφαλιστεί ότι ο προσληφθείς δεν εργάζεται σε άλλον εργοδότη και δεν είχε ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση για τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την ημερομηνία της επιδοτούμενης πρόσληψής του. Ελέγχεται επίσης αν ο δηλωθείς είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν αποδεικτικό για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους και ταυτόχρονα ενημερώνονται αν ο δηλωθέν ωφελούμενος είναι μακροχρόνια άνεργος, εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ.
  3. Στο τρίτο βήμα που ακολουθεί μετά την έγκριση της αίτησης και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προχωρήσουν αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας από την έγκριση, στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελούμενου. Στο έντυπο Ε3: «Ενιαίο έντυπο αναγγελίας πρόσληψης» δηλώνεται σε ειδικό πεδίο η συμμετοχή του εργαζόμενου στο πρόγραμμα

Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι, κατά τη στιγμή της πρόσληψής τους δεν πρέπει:

  • Να είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη, ως προσδιορίζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), για τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψής τους.
  • Να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη.

Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας των ωφελουμένων εργαζομένων δεν επιτρέπεται παρά μόνο σε περίπτωση που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο.

Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ωφελουμένου εργαζόμενου για σπουδαίο λόγο, δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση της θέσης εργασίας με νέο επιδοτούμενο εργαζόμενο για το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι τη λήξη του εξαμήνου. Αντ’ αυτού οι επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να αιτηθούν για την έγκριση νέας επιδοτούμενης θέσης εργασίας.

Μετά το πέρας των έξι μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση – εργοδότη που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος αμείβεται εξ ολοκλήρου πλέον από την επιχείρηση – εργοδότη.

Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι μπορούν να παράσχουν την εργασία τους και με το σύστημα της εξ αποστάσεως, εφόσον η φύση της εργασίας τους το επιτρέπει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ