Ναβάλνι: «Ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίασή μου»


Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε σε γερμανικό περιοδικό πως πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από την φερόμενη δηλητηρίασή του, αλλά είπε πως δεν φοβάται να επιστρέψει στη Ρωσία προκειμένου να επαναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του.

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Ρωσία στο Βερολίνο τον Αύγουστο αφού ασθένησε ξαφνικά κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη χώρα του. Εκεί νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Charite για τη, σύμφωνα με την Γερμανία, δηλητηρίασή του από έναν δυνάμει θανατηφόρο νευροτοξικό παράγοντα, το Novichok, προτού πάρει εξιτήριο τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο Ναβάλνι δήλωσε στο Der Spiegel: «Πιστεύω ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από το έγκλημα και δεν έχω άλλες εκδοχές γι’αυτό που συνέβη».

Η Δύση έχει ζητήσει εξηγήσεις από το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και δηλώνει ότι ακόμη δεν έχει δει αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Ναβάλνι έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας.

«Δεν αισθάνεσαι πόνο, αλλά ξέρεις ότι πεθαίνεις», δήλωσε ο Ναβάλνι για τη στιγμή που ο νευροτοξικός παράγοντας άρχισε να έχει επίδραση στον οργανισμό του. Είπε ότι η ανάρρωσή του είναι σταθερή και τώρα ξαναμαθαίνει πώς να ισορροπεί στο ένα πόδι.

Ο Ναβάλνι συνοδεύτηκε στην επίσκεψή του στα γραφεία του περιοδικού από φρουρούς ασφαλείας, που επέμειναν ότι έπρεπε να επιλέξουν εκείνοι από ποιο μπουκάλι νερό από το ψυγείο έπρεπε να πιει. Οι υποστηρικτές του έχουν πει ότι ίχνη Novichok βρέθηκαν σε ένα μπουκάλι νερό που ήπιε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Ο Ναβάλνι δήλωσε στο Der Spiegel ότι θα επιστρέψει στη Ρωσία και πρόσθεσε: «Καθήκον μου είναι τώρα να εξακολουθήσω να μην φοβάμαι. Και δεν φοβάμαι τίποτα! Αν τρέμουν τα χέρια μου είναι από το δηλητήριο, όχι από φόβο. Δεν θα κάνω τη χάρη στον Πούτιν να μην επιστρέψω».

Ο Ναβάλνι και η σύζυγός του ζουν προς το παρόν σε ένα ενοικιασμένο διαμέρισμα στο Βερολίνο, αλλά είπε ότι θα ξαναρχίσει τις αναρτήσεις στο δημοφιλές κανάλι βίντεο που διαθέτει στο διαδίκτυο μόνο όταν επιστρέψει στη Ρωσία. «Δεν θέλω να είμαι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην εξορία».

Ο πολιτικός, τον οποίο επισκέφθηκε στο νοσοκομείο η Άγγελα Μέρκελ, είπε πως αισθάνεται έναν προσωπικό δεσμό να τον συνδέει με τη Γερμανία και πως εντυπωσιάστηκε από τη βαθιά γνώση της Μέρκελ για τη Ρωσία.

«Η εντύπωσή μου είναι πως η Μέρκελ δεν χρειάζεται καμία συμβουλή από εμένα», είπε. «Αλλά οποιαδήποτε στρατηγική για τη Ρωσία πρέπει να λαμβάνει υπόψη το βάθος της τρέλας στο οποίο έχει φθάσει τώρα ο Πούτιν», είπε και πρόσθεσε πως πέρασε ο καιρός που ο «Πούτιν δεν θα διακινδύνευε μια σύγκρουση με το Βερολίνο».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ