Πέτσας: Γιατί απορρίψαμε το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής – Τι ζητεί η Ελλάδα


Σύνοδος Κορυφής: Το νέο τοπίο στα Ελληνοτουρκικά αλλά και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολίασε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη. Ανέφερε ότι το βασικό κείμενο που προτάθηκε δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα γιατί δεν είναι ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον 4 πυλώνες, είπε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι αυτοί οι τέσσερις πυλώνες μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη και είναι αλληλένδετοι.

Πηγή: ΕΡΤ

Έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Αναστασιάδη, Μέρκελ, Μακρόν

Ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά κατώτεροι των περιστάσεων.

Οι «27» προσπάθησαν να… ξεγελάσουν Ελλάδα και Κύπρο βγάζοντας ένα προσχέδιο συμπερασμάτων στο οποίο δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στην Τουρκία και στις επιθετικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να το δεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αντέδρασε έντονα «μπλοκάροντας» τη συνέχεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και τους Ευρωπαίους να αναζητούν τρόπο για να πείσουν την Ελλάδα και την Κύπρο να οπισθοχωρήσουν.

Μακρόν και Μέρκελ κάλεσαν Μητσοτάκη και Αναστασιάδη

Εκτακτη συνάντηση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής έχουν αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Α. Μέρκελ, τον Εμ. Μακρόν και το Νίκο Αναστασιάδη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα απέρριψε νωρίτερα το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς σε αυτό δεν υπάρχει αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ