Σύνοδος Κορυφής: Όλο το παρασκήνιο – Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι σκληροί και οι light


Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου θα συναντηθούν σε «ουδέτερο» έδαφος στις 8 Οκτωβρίου στη Μπρατισλάβα για να συνομιλήσουν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Από τη συνάντηση αυτή δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί και η πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογαν, η οποία και επίσημα θα λύσει τη διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας. Πόσο μάλλον αν αυτή η διένεξη επισφραγιστεί και με συμφωνία περί οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ( αν και όπως αναφέρουν ειδικοί, κάτι τέτοιο είναι ακόμη αρκετά μακριά).

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμνεργκ για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης σε Ελλάδα και Τουρκία, φέρνει πιο κοντά μια πιθανή συμφωνία με τη γειτονική χώρα.

«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο κρίσιμοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στέλνοντας το μήνυμα και στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Η Τουρκία έχει δύο επιλογές, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου και ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα – αργά ή γρήγορα – θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας» είπε.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος σε μια επανάληψη της ίδιας ρητορικής του, εκτόξευσε και νέα βέλη στην Ελλάδα και την Κύπρο: «Η Ε.Ε. υποδουλώθηκε από τα δύο μέλη της, την Ελλάδα και την “ελληνοκυπριακή διοίκηση” με τις κακομαθημένες απατήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου».

Εντός της Συνόδου, Ελλάδα και Κύπρος ζητούν αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Υπέρ μίας αυστηρής στάσης τάσσονται επίσης Γαλλία, Αυστρία και Σλοβενία. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γάλλου προέδρου: «Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Από την άλλη, η Γερμανία και η Ισπανία κινούνται σε άλλο κλίμα επισημαίνοντας πως οι κυρώσεις τώρα δεν βοηθούν και μπορεί να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ορθά κοφτά ξεκαθαρίζει: «Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, είναι πολύτιμος εταίρος για τις υπηρεσίες της στο προσφυγικό. Η διπλωματία θα είναι το πιο δυνατό εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση».

Στην ίδια γραμμή με την Άγκελα Μερκελ ,και η πρόεδρος της Κομισιόν που ζήτησε να πέσει στα… μαλακά η Τουρκία: «Σε κάθε περίπτωση υπάρχει εργαλειοθήκη στη διάθεση της Ε.Ε. εμείς θέλουμε αποκλιμάκωση θέλουμε θετική ατζέντα».

Στον αντίποδα αυτών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να μην προκρίνει light κυρώσεις, προβάλλοντας ένα ακόμη επιχείρημα για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Την εμπλοκή της στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και για να καμφθούν οι αντιδράσεις της Κύπρου, η οποία δεν δέχεται να συναινέσει σε κυρώσεις για τη Λευκορωσία αν δεν τιμωρηθεί η Άγκυρα για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της.

Προκρίνεται μία λύση που θα αφήνει χρόνο στον Ερντογαν να αποσύρει τα πλοία του μέχρι το Συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της 17ης Οκτωβρίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ