Τα πέντε «καυτά» ορόσημα για την οικονομία


Δύο μήνες που αναμένεται να είναι καθοριστικοί τόσο για τον φετινό προϋπολογισμό όσο και γι’ αυτόν του 2021 αλλά και πολλές ημερομηνίες «κλειδιά» έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και η σύνταξη του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την κρίση των Ευρωπαίων θα πρέπει να περάσει μέσα στον Νοέμβριο και ο κρατικός προϋπολογισμός στο πλαίσιο των διαδικασιών του ευρωπαϊκού εξαμήνου, αλλά και συνολικά η πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, καθώς στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο θα συνταχθεί έκθεση η οποία θα κατατεθεί μέσα στον Νοέμβριο για να συζητηθεί πιθανότατα στο τελευταίο Eurogroup του έτους τον Δεκέμβριο.

H Δευτέρα 5 Οκτωβρίου αναμένεται να είναι «καυτή» για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα καθώς θα καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το ελληνικό προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει προσωρινές μειώσεις με αιχμή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων αλλά και την παράταση εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, του κινηματογράφους κτλ.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες καθώς επίσης και μέτρα που έχουν να κάνουν με τα προγράμματα ενίσχυσης εργαζόμενων, ανέργων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωναϊού. Οσον αφορά την ύφεση για το 2020 ο πήχης έχει τοποθετηθεί μεταξύ 8% -9% και δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο.

Το Eurogroup
Η θετική έβδομη έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα από τα θέματα της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας. Μετά από λίγες ημέρες, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για τη χώρα μας. Στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ζήτημα το οποίο παραμένει ψηλά στην ατζέντα.

Η 8η μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο. Μια έκθεση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνδέεται με την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 640 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους. Τον ίδιο μήνα (Νοέμβριο) εκτιμάται ότι θα γίνει γνωστή και η γνώμη της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2021.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ