Σε άλλο κόσμο οι Τούρκοι: «Εκτός πραγματικότητας» οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Την δική της πραγματικότητα πλάθει η Τουρκία σε μία προσπάθεια να απαντήσει στο κείμενο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην πρώτη του αντίδραση, προαναγγέλλει συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, μέχρι να υπάρξει απόφαση με την Κύπρο για… μοιρασιά των πόρων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία ήταν θετικά, ωστόσο υπήρχαν σημεία που «έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα».

Πρόσθεσε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες υδρογονανθράκων γύρω από το νησί της Κύπρου μέχρι οι Ελληνοκύπριοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό των πόρων.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι «η ελληνική θέση αναφέρει ότι υπάρχει μόνο ένα ζήτημα διαφοράς στο Αιγαίο, κι αυτό είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική θέση όμως είναι ότι υπάρχουν περισσότερα θέματα στο Αιγαίο, όπως τα χωρικά ύδατα να μην επεκταθούν από το όριο των έξι μιλίων. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που έχουν επεκτείνει (η Ελλάδα) πέραν των χωρικών υδάτων, υπάρχει και το ζήτημα της περιοχής έρευνας και διάσωσης».

Το άλλο ζήτημα, συνέχιζαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, είναι τα θέματα κυριαρχίας βραχονησίδων, νησίδων και νησιών στο Αιγαίο τα οποία δεν αναφέρονται σε διάφορες συνθήκες. Είναι ζήτημα αυτό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδα αν δεν εξετάσουμε το ζήτημα αυτό. Πώς θα συζητήσουμε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας όταν θα έχουμε αμφιβολίες για την κυριαρχία πολλών νησιών και βραχονησίδων;» υποστήριζαν δε.

«Άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Τουρκίας, και θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με πολλές συνθήκες. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα» σχολίαζαν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here