Εφορία: Ρυθμίσεις τριών ταχυτήτων για τις οφειλές – Ποιους αφορά

Τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις για τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στην εφορία θα μπορούν να αξιοποιήσουν πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι φορολογούμενοι θα έχουν τις εξής επιλογές:

1. Έως την άνοιξη του 2021 θα έχει νομοθετηθεί μια νέα ειδική ρύθμιση που θα προβλέπει αποπληρωμή σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο 2,5% ετησίως , για τις φορολογικές οφειλές οι οποίες:

-είχαν βεβαιωθεί πριν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού ή κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτού κύματος

– έπρεπε να καταβληθούν κανονικά σε προθεσμίες που έληγαν σε από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

-συσσωρεύτηκαν τελικά απλήρωτες, αρχικά έως και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια έως και το Απρίλιο του 2021, λόγω των συνεχών αναστολών και των παρατάσεων στις προθεσμίες πληρωμής τους, τις οποίες αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δικαιούχοι

Στη νέα αυτή ειδική ρύθμιση, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος” θα μπορούν να υπαχθούν:

Α. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έπαψαν τις δραστηριότητες τους αναγκαστικά με κρατική εντολή , την περίοδο Μαρτίου -Ιουνίου 2020 για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Β. Επιχειρήσεις ,ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου -Ιουνίου του 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Γ. Εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω δύο περιπτώσεων οι οποίοι βρέθηκαν σε προσωρινά καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Τι ρυθμίζεται

Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων αυτές για τις οποίες έχουν ισχύσει αναστολές πληρωμών και παρατάσεις προθεσμιών καταβολής μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Συγκεκριμένα, στην ειδική αυτή ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν:

-Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, ΦΜΥ, φόρος κληρονομιάς, δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020 αλλά παρατάθηκε αρχικά έως τις 31 Αυγούστου 2020.

-Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαΐου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αλλά παρατάθηκε αρχικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020.

-Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020.

-Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 30η-9-2020.

– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 31η-10-2020.

2. Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές ισχύει από την αρχή του 2020 η πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019. Επιπλέον, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ο φόρος εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2019, καθώς επίσης και ο ΕΝΦΙΑ. του 2020. Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη μία δόση της οφειλής ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής.

3. Οι φορολογικές οφειλές που βεβαιώθηκαν από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι τακτικές οφειλές που περιγράψαμε παραπάνω, οι οφειλές που θα βεβαιωθούν στο τελευταίο τετράμηνο του 2020 καθώς επίσης και οι οφειλές οι οποίες είχαν βεβαιωθεί πριν τον φετινό Ιούλιο αλλά οι προθεσμίες εξόφλησης ορισμένων δόσεων τους λήγουν από τον Οκτώβριο και μετά εξετάζεται να υπαχθούν σε μια νέα ειδική ρύθμιση πολλών μηνιαίων δόσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here