Μητσοτάκης: Η Microsoft επενδύει 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Ανοίγει data center στην Αττική


Την μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft  στην Ελλάδα, εδώ και 28 χρόνια, ύψους 1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε από το Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επένδυση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σημείωσε πως «μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, στη γέννηση μιας σημαντικής καινοτόμας επένδυσης με πολυεπίπεδη σημασίας».

«Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι κάτι που ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, θα υπάρξουν τρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων και οι εκτάσεις βρέθηκαν στην Αττική.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το συνολικό όφελος της επένδυσης σε βάθος χρόνου μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, αλλά το όφελος από την προστιθέμενη αξία είναι πολύ μεγαλύτερο».

«Η κυβέρνηση μας έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως τον πιο κρίσιμο βραχίονα για να κάνει η χώρα ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Γίνεται πραγματικότητα κάτι που άλλοτε θα έμοιαζε απίθανο. Προσδοκώ όμως και σε νέες δουλειές, περίπου 100.000 θέσεις εργασίας. Ως πρωθυπουργός όμως περιμένω περισσότερα», σημείωσε ακόμα.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «βήμα εκδημοκρατισμού την εν λόγω επένδυση στον καιρό των fake news» και επισήμανε πως «κάθε ασφαλής χρήση της πληροφορίας προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και εγγυάται την ίδια την ασφάλεια των συναλλαγών».

«Μειώνονται οι ψηφιακές αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές αποστάσεις. Να έχουν πρόσβαση όλοι σε λογικό κόστος σε όλες αυτές τις υπηρεσίες. Να καταπολεμήσουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Ως πολίτης προσδοκώ φθηνότερες και πιο γρήγορες ψηφιακές υπηρεσίες. Τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιμένω να βοηθηθούν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της και τώρα αποκτά και το cloud της. Ανοίγεται μπροστά μας μια νέα λεωφόρος» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πρόεδρος Microsoft: Η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ είπε πως είναι «η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «η επένδυση αυτή δείχνει στήριξη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν το κάνουμε σε όλες τις χώρες, ούτε ελαφρά τη καρδία. Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Microsoft.

«Το 2021 το 100% του ηλεκτρικού ρεύματος που θα τροφοδοτεί όλα τα data centers μας θα προέρχεται από ΑΠΕ. Το ζητούμενο είναι πως εδώ μιλάμε για το ηλεκτρικό ρεύμα του αιώνα και το φέρνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για ταχύτητα πρόσβασης στο υπολογιστικό κομμάτι. Θα είναι σαν να έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στη διπλανή πόρτα. Θα βασιζόμαστε σε υπηρεσίες υπολογισμού με μια τρομακτική ταχύτητα σαν την ταχύτητα του φωτός».

«Μιλάμε για νέες ευκαιρίες για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει την απόφαση της επένδυσης μας αν δεν είχαμε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης» υπογράμμισε.

«Τα data center θα απασχολήσουν τις επικεφαλίδες αλλά νομίζω ότι θα σημαίνει πολλά ότι θα έχουμε προγράμματα κατάρτησης σε χιλιάδες ανθρώπους τα επόμενα 5 έτη».

Παράλληλα ανέφερε πως «Τον Ιανουάριο συνάντησα τον Κ.Μητσοτάκη στο Νταβός και μου είπε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις. Ήταν πολύ πειστικός».

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση:

Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη και θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Η επένδυση αυτή, λογίζεται από τα στελέχη της κυβέρνησης ως ένδειξη εμπιστοσύνης τόσο προς την χώρα, όσο και προς την κυβέρνηση η οποία είχε προεκλογικά αναγάγει το ζήτημα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα ως μείζονα παράγοντα ανάπτυξης της Οικονομίας.

Οι γνωρίζοντες λένε πως η απόφαση για να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις ελήφθη περίπου προν από δύο εβδομάδες, όταν και όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης στο Newsbomb.gr, «ωρίμασαν οι συζητήσεις μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού και του γραφείου του πρωθυπουργού, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης».

Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν στο Newsbomb.gr πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Microsoft έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση το τελευταίο διάστημα. Μία επαφή που ξεκίνησε από το φετινό παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ στις αρχές της χρονιάς στο Νταβός με την συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Οι εξελίξεις έτρεξαν ραγδαία, και λίγες μέρες μετά ο κ. Smith ήρθε στην Ελλάδα για εκ νέου συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η Microsoft είχε επιδείξει «ισχυρό ενδιαφέρον σε διάφορα πεδία» με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και την δυναμική που δείχνει η Ελλάδα στον τομέα αυτό με τις επιτυχίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο καθ όλο το 2020 επέδειξε σημαντικότατο έργο.

Λίγο μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου «έτρεξε» το «project Olympia» που αφορούσε εφαρμογές augmented reality στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Η συνεργασία αυτή έβαλε τις βάσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών για να προχωρήσουν οι συζητήσεις και σε άλλους τομείς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ