Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Παίζει με τα νεύρα του Πούτιν ο Ερντογάν – Θα το πληρώσει ο Σουλτάνος;


«Ο Ερντογάν δοκιμάζει πραγματικά την υπομονή του Πούτιν. Τον εκνευρίζει ολοένα και περισσότερο», λέει στο Bloomberg, σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Σε κρίση φαίνεται ότι βρίσκονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ οι σχέσεις του «Σουλτάνου» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αφού ο πρώτος φαίνεται να μην το έχει λάβει το ξεκάθαρο μήνυμα του Ρώσου προέδρου ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παρέμβαση καμίας άλλης δύναμης είτε αυτή λέγεται Κίνα, Ευρώπη ή ΗΠΑ στο μαλακό της υπογάστριο, τον Καύκασο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η στάση του Ερντογάν βάζει σε μια νέα, σκληρή δοκιμασία τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Μπορεί η στρατηγική του Τούρκου προέδρου να απολαμβάνει υποστήριξης στο εσωτερικό της χώρας του, σε μια κρίσιμη φάση για την πορεία της τουρκικής οικονομίας αλλά –όπως σημειώνει το Bloomberg– διακινδυνεύει να προκαλέσει την οργή μιας στρατιωτικής δύναμης, όπως η Ρωσία, που έχει την ικανότητα να πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα σε πολλά μέτωπα.

Ο Ερντογάν δοκιμάζει πραγματικά την υπομονή του Πούτιν. Τον εκνευρίζει ολοένα και περισσότερο“, λέει στο Bloomberg, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αλεξάντερ Ντίνκιν.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δύο ηγετών δεν περνούσαν την καλύτερη φάση τους προτού ξεσπάσουν οι συγκρούσεις γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου και παρά τη πεποίθηση ότι ο Ερντογάν είχε στρέψει την πλάτη σε ΗΠΑ και νατοϊκούς συμμάχους προτιμώντας μια εταιρική σχέση με τη Ρωσία.

Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στρατεύματα, μισθοφόρους στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα στη Συρία και τη Λιβύη, εν μέσω πληροφοριών ότι η Τουρκία έχει στείλει και Σύριους μισθοφόρους στο Αζερμπαϊτζάν κάτι που αν ισχύει θα έχει ξεπεράσει μια κόκκινη γραμμή στον πρώην σοβιετικό Καύκασο.

Τα πεδία διαφωνιών και αντικρουόμενων συμφερόντων των δύο δυνάμεων ολοένα και μεγαλώνουν, με το Κρεμλίνο να θεωρεί ότι η Άγκυρα γυρνά σταδιακά την πλάτη στον ενεργειακό κολοσσό Gazprom αφού τον περασμένο Ιούλιο εισήγαγε ποσότητες φυσικού αερίου κατά 28% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, την ώρα που έχει αυξήσει κατά 22% τις αντίστοιχες εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία αναμένεται σύντομα να εγκαινιάσει ένα νέο αγωγό που θα επιτρέπει στο φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν να διεκδικήσει μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς από από την Gazprom.

Η Τουρκία στηρίζει εδώ και χρόνια τους τουρκόφωνους Αζέρους στην κόντρα για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά ποτέ τόσο έντονα όσο τώρα ο Ερντογάν, αναφέρει το δημοσίευμα. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικων, Μεβλουτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει και σε άλλα βήματα, αν το ζητήσει το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία από την άλλη, αν και έχει προμηθεύσει οπλικά συστήματα και στους δύο αντιπάλους, γέρνει προς την Αρμενία, όπου διαθέτει και στρατιωτική βάση και με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία ασφάλειας,

Από τις 27 Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε ο νέος γύρος των συγκρούσεων για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα τουλάχιστον δύο συνομιλίες του Πούτιν με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, αλλά καμία με τον Ερντογάν ή τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Ανώτερος αξιωματούχος στην Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι η μόνη νατοϊκή χώρα που ορθώνει ανάστημα στις ρωσικές πιέσεις στην περιοχή.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ