Αναδρομικά: Ποιοι είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» – Ετοιμάζεται «δώρο» στους χαμηλοσυνταξιούχους

Αναδρομικά: Σκέψεις για παροχή ποσού που θα ισοδυναμεί με έναν 13ο μισθό σκέπτεται το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από σχετικές εισηγήσεις, σε όσους συνταξιούχους δεν δικαιούνται τα αναδρομικά από την απόφαση του ΣτΕ.

Η κυβέρνηση κατέθεσε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή την τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Μετά την ψήφισή της, η οποία αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, ξεκινούν οι τεχνικές διαδικασίες για την καταβολή των χρημάτων. Η τροπολογία, έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου άρθρου 114, του ν.4714/2020, που καλείται να εφαρμόσει, την 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε, ως αντισυνταγματικές, τις περικοπές, που είχαν επιβληθεί στις συντάξεις, το 2012(ν.4051/2012 και 4093/2012).

Αναδρομικά θα λάβουν εντός Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι που είχαν συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012, από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» καθώς δεν θα λάβουν τίποτα από τα αναδρομικά που θα καταβληθούν το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν θα λάβουν τώρα αναδρομικά, καθώς δεν επιστρέφονται οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των Δώρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr θα δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια είναι πιθανό να δοθεί τον Δεκέμβριο με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση συνολικά εξετάζει να δώσει μια έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα. Πιθανόν σαν ένα είδος 13ης σύνταξης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ποσό θα αγγίζει τα 500 ευρώ.

Αναδρομικά και κληρονόμοι»

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα με την καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους και συγκεκριμένα για περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικαιούχους, για 400.000 θανόντες συνταξιούχους, που απεβίωσαν την περίοδο 2016-2019.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here