Κορονοϊός – Πάτρα: Μάσκες σε όλους τους εξωτερικούς χώρους


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Αλλάζουν όλα από σήμερα το πρωϊ για τους κατοίκους της Πάτρας και ολόκληρης της Αχαϊας, καθώς επιβάλλεται mini lockdown με χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και πολλά ακόμη περιοριστικά μέτρα. 

Παράλληλα εντατικοί και αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και στην περίπτωση μη εφαρμογή τους τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά.

Η απόφαση ελήφθη μετά τα φαινόμενα διασποράς του ιού που παρατηρήθηκαν κυριώς στην Πάτρα, δεδομένου ότι εμφανίστηκαν κρούσματα σε σχολεία, στα δικαστήρια, στο κολυμβητήριο, στο νοσοκομεία, σε Κέντρο Υγείας, στο ΕΚΑΒ κ.α. Ενώ τις τελευταίες ημέρες μπήκε λουκέτο σε τρια γνωστά κλαμπ , που συχνάζει η νεολαία, λόγω συνωστισμού , γιατί εντοπίστηκαν εκατοντάδες άτομα περισσότερα του επιτρεπτού ορίου.

Στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, όπου από σήμερα ισχύει το mini lockdown με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των εννιά ατόμων, βρέθηκε η κάμερα του MEGA καταγράφοντας την κατάσταση.

Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι αύριο, με αφορμή την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, έχουν προγραμματιστεί από σωματεία, φορείς και οργανώσεις, συγκεντρώσεις στην πλατεία Γεωργίου, ενώ τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ.

Σημειώνεται τέλος ότι νωρίς το πρωί της Τρίτης, άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση σε δύο τραπεζικά υποκαταστήματα, όπου με λοστούς έσπασαν την πρόσοψη και τα ΑΤΜ.

Σε μίνι lockdown από σήμερα η Αχαΐα – Τι λέει ο Αντιπεριφερειάρχης στο Newsbomb.gr

Για την επιβολή περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αχαΐα και την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Ο κ. Μπονάνος έκανε λόγο για τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνοντας πως μόνο η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας κατέγραψε 26 νέα κρούσματα σε πέντε ημέρες. «Πρόκειται για μεγάλη αύξηση, καθώς μέχρι τώρα καταγράφονταν δύο με τρία το πολύ».

Σχολιάζοντας την επιβολή του «mini lockdown» είπε, πως «πρέπει, να υπακούσουμε στα μέτρα και ειδικά σε ό,τι αφορά στη χρήση της μάσκας, εφόσον ακόμη δεν υπάρχει εμβόλιο. Πρέπει να δώσουμε τον χρόνο στην επιστήμη, για να μας σώσει από τον εφιάλτη της πανδημίας, που είναι παγκόσμιος».

«Χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρότητα, για να ξεπεράσουμε την κατάσταση. Από τη μεριά μας, στην Περιφέρεια θα επιτηρήσουμε τα μέτρα και θα βοηθήσουμε, όπου μπορούμε. Ήδη, αποφασίστηκε, να δώσουμε 50.000 ευρώ για τυχαία δειγματοληπτικά τεστ στον πληθυσμό της περιφέρειας», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα, σημείωσε, ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί όλοι οι πολίτες να συμμορφώνονται. Κατά τον Αντιπεριφερειάρχη, «στην Πάτρα οι πολίτες είναι συνειδητοποιημένοι και συμμορφώνονται στις υποδείξεις». Ειδικά ως προς τη χρήση της μάσκας, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και του κινήματος των αρνητών αυτής, τόνισε: «Όλοι πρέπει να κατανοήσουν, ότι απέναντι στην επιστήμη, χωρούν μόνο λογικά επιχειρήματα και όχι γραφικές φωνές».

Ακόμη, ως προς την κατάσταση του συστήματος υγείας, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων στην περιοχή, ο κ. Μπονάνος ανέφερε, ότι ακόμη είναι υπό έλεγχο όσον αφορά στις εισαγωγές και τα κρούσματα στα νοσοκομεία αναφοράς.

«Όμως, στην Αχαΐα δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Παρότι έχουν γίνει βήματα, δεν έχουμε ούτε το προσωπικό ούτε τις κλίνες, για να πούμε, ότι βρισκόμαστε στην κατάσταση, όπου βρίσκονται άλλες δυτικές χώρες. Για πρόσθετους λόγους προστασίας του συστήματος υγείας λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί», κατέληξε ο κ. Μπονάνος.

Σε εφαρμογή από σήμερα τα έκτακτα μέτρα – Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται, ότι τη Δευτέρα, μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και στο Δήμο Ιωαννιτών, Π.Ε Ιωαννίνων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η επιβολή περιοριστικών μέτρων, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στο Δήμο Ιωαννιτών.

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Μήνυμα «112» για χρήση μάσκας και τήρηση των μέτρων

Μήνυμα από τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι της Αχαΐας, μετά την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης, «αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο Covid- 19 στην Αχαΐα» και συνεχίζει: «Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή. Μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ