ΠτΔ σε Στόλτντεμπεργκ: Το μήνυμα στην Τουρκία να μην είναι διφορούμενο


Ηχηρή παρέμβαση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, βρίσκεται στη χώρα μας και μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέφτηκε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ στο Προεδρικό Μέγαρο, ζητώντας ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο. Βρίσκεστε στη χώρα μας σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς την αμέσως προηγούμενη περίοδο η περιοχή μας γνώρισε μια ιδιαίτερης έντασης κλιμάκωση, λόγω των τουρκικών παραβατικών και εχθρικών ενεργειών.

Η ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της Ελλάδας οδήγησε και την Τουρκία σε ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης και έτσι έχει ανοίξει τώρα ο δρόμος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών χωρίς τη χρήση βίας. Συνέβαλε επίσης και στην ολοκλήρωση της δικής σας πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για τον μηχανισμό πρόληψης ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένως ότι επιδιώκει τον διάλογο με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της περιοχής μας. Η συνέχεια όμως θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ειλικρίνειας και των προθέσεων της τουρκικής πλευράς.

Για τον σκοπό αυτό, είναι ύψιστης σημασίας το μήνυμα που θα λάβει η Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές. Ευανάγνωστο και όχι διφορούμενο. Ότι δηλαδή η μόνη αποδεκτή οδός είναι αυτή της διεθνούς νομιμότητας και της συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας», ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Από την άλλη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή της χώρας μας στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του για εύρεση λύσης.

«Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη θερμή υποδοχή για το γεγονός ότι δεχθήκατε εμένα και τους συνεργάτες μου.

Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα, που για πρώτη φορά επισκέφθηκα πριν πολλά χρόνια ως νεαρός το 1975 υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες βέβαια. Η Ελλάδα είναι πολύτιμος εταίρος και σας ευχαριστώ για τη σημαντική σας συμμετοχή και συνεισφορά, η οποία εκτιμάται από όλους μας.

Συμμετέχετε σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Κοσσυφοπέδιο. Τα αεροσκάφη σας διατηρούν την ασφάλεια πάνω από το Μαυροβούνιο μέσω της αποστολής εκεί και βεβαίως η συμμετοχή του ναυτικού είναι σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας ναυτικής διάταξης του ΝΑΤΟ.

Και βεβαίως είναι πολύ ευχάριστο για εμάς το γεγονός ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια έχει τηρήσει τον στόχο της δαπάνης πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Με τις επενδύσεις στον τομέα των ενόπλων δυνάμεων, έχετε ανακοινώσει ότι πρόκειται να προχωρήσετε σε εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, τόσο της Αεροπορίας, όσο και του Ναυτικού. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η Ελλάδα και το ΝΑΤΟ.

Γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαίρομαι όμως τώρα που μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα διμερή μηχανισμό για την αποφυγή αυτών των κρίσεων. Με τον μηχανισμό αυτό θα μειωθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων ή επεισοδίων, και αν αυτά συμβούν θα μπορέσουν να περιορισθούν οι συνέπειές τους.

Είμαι όμως πεπεισμένος ότι αυτός ο μηχανισμός θα βοηθήσει και στις συνομιλίες, οι οποίες θα είναι σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση του θέματος που υποβόσκει. Και είμαι σίγουρος ότι οι διαφορές αυτές θα μπορέσουν να λυθούν ειρηνικά στην βάση των διαπραγματεύσεων που θα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Για μια ακόμη φορά σας ευχαριστώ πολύ που με δεχθήκατε».

Δείτε το video της συνάντησης:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ