Δίκη Χρυσής Αυγής: Όλοι οι κατηγορούμενοι και οι κατηγορίες

Αναλυτικά όλη η λίστα των κατηγορούμενων – Τα στάδια της δίκης μέχρι την απόφαση.

Να αποδώσουν Δικαιοσύνη στα θύματα τριών συγκεκριμένων αιματηρών υποθέσεων και να αποφανθούν αν τα εγκλήματα αυτά έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “αρχών”» και επιδιώξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής, καλούνται σήμερα οι δικαστές που επί ένα μήνα συνεδρίαζαν υπό άκρα μυστικότητα.

Χιλιάδες πολίτες είτε βρίσκονται ήδη γύρω από το Εφετείο κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» είτε αλλού, εντός και εκτός της Ελλάδας, θα λάβουν σε λίγες ώρες από την Δικαιοσύνη την πιο θεμελιώδη απάντησή της στο ερώτημα που θέτει κάθε ποινική υπόθεση: Αθώος ή Ένοχος.

Το δικαστήριο θα κρίνει πρόσωπα και θα αποτιμήσει νομικά την ευθύνη καθενός. Παράλληλα με την ετυμηγορία του θα δώσει μία απάντηση στο αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είπε η εισαγγελέας- ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου, βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία». Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ όσο και σε δεκάδες άλλες.

Το δικαστήριο σήμερα, με τον θεσμικό ρόλο που έχει, απαντά αν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μία αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση που μία εντολή ή μία έγκριση όπλιζε χέρια ή αν κάποια πρόσωπα έδρασαν αυτόβουλα και ανεξάρτητα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη στις 11 το πρωί πρόκειται να ξεκινήσει την ανάγνωση της απόφασης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που θα έχει πλέον περιορισμένες θέσεις -περίπου 300 από τις 850 που διαθέτει- για παρευρισκόμενους -δικηγόρους, κατηγορούμενους, δημοσιογράφους, κοινό-λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Οι κατηγορούμενοι, οι υποθέσεις και οι κατηγορίες

Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας)

Κατηγορούμενοι: 18

Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση

Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία

Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι:

Ιωάννης Άγγος

Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης

Γεώργιος Δήμου

Ελπιδοφόρος Καλαρίτης

Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός

Κωνσταντίνος Κορκοβίλης

Αναστάσιος Μιχάλαρος

Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης

Σταύρος Σαντοριναίος

Γεώργιος Σκάλκος

Γέωργιος Σταμπέλος

Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας

Λέων Τσαλίκης

Αθανάσιος Τσόρβας

Νικόλαος Τσόρβας και

Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος)

Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5

Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Δημήτριος Αγριογιάννης

Θωμάς Μαριάς και

Μάρκος Ευγενικός.

Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ζώνη)

Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4

Αναστάσιος Πανταζής

Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης

Κυριάκος Αντωνακόπουλος και

Ιωάννης Καστρινός.

Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι άλλοι 2 – οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής – βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)

Νίκος Μιχαλολιάκος

Χρήστος Παππάς

Ηλίας Κασιδιάρης

Γιάννης Λαγός

Ηλίας Παναγιώταρος

Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης

Ελένη Ζαρούλια

Γιώργος Γερμενής

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Νίκος Μίχος

Γιώργος Γερμενής

Αντώνης Γρέγος

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

Ευστάθιος Μπούκουρας

Πολύβιος Ζησιμόπουλος

Νίκος Κούζηλος

Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Δημήτρης Κουκούτσης.

Και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής

* Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα)

Ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική

Κατηγορούμενοι συνολικά 45 (οι 24 από τις τρεις πρώτες υποθέσεις) και οι ακόλουθοι 21:

Διονύσης Αγιοβλασίτης

Γεώργιος Αποστολόπουλος

Νικόλαος Αποστόλου

Χρήστος Γαλανάκης

Σαββας Γαροφαλάκης

Αριστόδημος Δασκαλάκης

Γεώργιος Καλπιτζής

Διονύσιος Λιακόπουλος

Εμμανουήλ Μαυρικάκης

Θωμάς Μπαρέκας

Νικολέτα Μπενέκη

Νικόλαος Παπαβασιλείου

Γιώργος Περρής

Γιώργος Πετράκης

Βενετία Πόπορη (αστυνομικός)

Βασίλειος Σιατούνης

Θεώνη Σκαρπέλη

Θέμις Σκορδέλη

Χρήστος Στεργιόπουλος

Αθανάσιος Στράτος

Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65.

Άλλοι 3 δικάζονται για πλημμελήματα. Πρόκειται για τους:

Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση

Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και

Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών

Τα στάδια ως την ανακοίνωση των ποινών

Η ενοχή ή μη των κατηγορουμένων για το κομβικής σημασίας αδίκημα της «εγκληματικής οργάνωσης» στη μεγάλη υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που ανακοινώνεται σήμερα, θα σηματοδοτήσει και τις δικασίμους που θα απαιτηθούν μέχρι να κηρυχθεί το πέρας της δίκης.

Δηλαδή αν με την ετυμηγορία τους οι δικαστές κηρύξουν ενόχους για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τους 65 από τους 68 κατηγορούμενους, καθώς τρεις δικάζονται μόνο για πλημμελήματα, τότε εκτιμάται πως θα απαιτηθούν έως και 4-5 επιπλέον δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης.

Αντίθετα αν η κρίση των δικαστών είναι αθωωτική τότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, αφού θα αφορά μόνο 24 κατηγορούμενους στους οποίους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, ενώ σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, τον λόγο λαμβάνει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Στον αντίποδα η πολιτική αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης τον λόγο λαμβάνει η εισαγγελέας, η οποία υποβάλει στο δικαστήριο την πρότασή της επί των ελαφρυντικών περιστάσεων. Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.

Στη συνέχεια το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη και επανέρχεται για να ανακοινώσει αν και σε ποιους αναγνωρίζει ελαφρυντικά. Σημειώνεται ότι από όλους τους κατηγορούμενους ο Γιώργος Ρουπακιάς, καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με την ποινή των ισοβίων.

Ακολουθεί η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών, η θέση της υπεράσπισης και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.

Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής
Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία εισέρχεται στο πλέον κρίσιμο στάδιο, σε κάθε δίκη, που αφορά στην αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή κριθεί πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς περιοριστικούς όρους. Το λόγο λαμβάνει η εισαγγελέας και ακολούθως το δικαστήριο αφού συσκεφθεί ανακοινώνει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Η τελική φάση της διαδικασίας αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή μη χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Έτσι και εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη και δεν είναι εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση είναι κατά πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ