Ερντογάν – Άνοιγμα παραλίας Βαρωσίων: Η κίνηση που τίναξε στον αέρα τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης


Στο δρόμο των προκλήσεων, και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο, επέστρεψε η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από μία ολιγοήμερη περίοδο ηρεμίας.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την Τρίτη το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, ενώ επιδόθηκε σε νέες επιθετικές αναφορές για την Ελλάδα, ναρκοθετώντας έτσι τη διαδικασία έναρξης διαλόγου για το Κυπριακό, τον οποίο είχε εξαγγείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες, θέτοντας ως ορόσημο τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος.

Η ενέργεια Ερντογάν στρεφόταν βέβαια κυρίως στο… εσωτερικό κοινό: λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος θέλησε να παρέμβει υπέρ του εκλεκτού του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ, στήνοντας ένα προεκλογικό σόου με φόντο την Αμμόχωστο και με την ελπίδα να ανατραπούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που δείχνουν επανεκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτή η απροκάλυπτη παρέμβαση προκάλεσε έκρηξη οργής στα κατεχόμενα και ως πρώτο «θύμα» καταγράφεται η λεγόμενη «κυβέρνηση» συνασπισμού, η οποία διαλύεται με την αποχώρηση του Κόμματος του Λαού (Halkini Parisi) του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι. Με δεδομένο τον συσχετισμό δυνάμεων αλλά και την πόλωση, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο το εγχείρημα σχηματισμού νέα «κυβέρνησης» με επικεφαλής το UBP του «πρωθυπουργού» και υποψήφιου «προέδρου» Ερσίν Τατάρ.

Τονίζεται ότι το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων παραμένει απροσπέλαστο για 46 χρόνια, καθώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το 1974 που καταλήφθηκε η Αμμόχωστος. Με την χθεσινή κίνηση Ερντογάν – Τατάρ ξεκίνησε η διαδικασία ανοίγματος της παραλίας μπροστά από την πόλη, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, ώστε να είναι προσβάσιμη στους πολίτες.

Τόσο το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, όσο και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασαν την κίνηση της Τουρκίας.

amoxostos.jpg

Την αντίθεσή του εξέφρασε όμως και ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της Αμμοχώστου όσο και σε αυτό του αγωγού μεταφορά νερού προς τα κατεχόμενα «ντροπή για τη δημοκρατία».

Η αντίδραση της ΕΕ

Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, έκανε το εξής σχόλιο: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή.»

Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ