Τι δείχνει η ιστορική απόφαση για το «διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή»


Δίκη Χρυσής Αυγής: Ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού… δείχνει η ιστορική καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για το «διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή».

Το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στον Κορυδαλλό τα καταδικασθέντα 7 πρωτοκλασάτα στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος είναι ορατό, καθώς η ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα, δηλαδή της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης προβλέπει από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 2 έως 8).

Κατά την απόφαση του δικαστηρίου το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής αποτελούν οι πρώην βουλευτές: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Έτσι η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, εφόσον το δικαστήριο επιβάλει τελικά άμεσα εκτελεστές ποινές φυλάκισης θα οδηγηθεί σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Μέχρι αργά το βράδυ πάντως οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων έδιναν… μάχη να αποσπάσουν έστω ένα ελαφρυντικό προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλακή. Χαρακτηριστικά ο συνήγορος του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης επικαλέστηκε “σύννομο βίο”, “μετέπειτα καλή συμπεριφορά” και “μη εύλογη διάρκεια δίκης”.

«Έχει παράξει έργο και βοήθησε πολύ κόσμο, λοιδορήθηκε αδίκως», υποστήριξε ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ από την πλευρά του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού ο συνήγορός του αναφέρθηκε στις δράσεις του καταδικασμένου εντολέα του υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

Επί των ελαφρυντικών θα αγορεύσει σήμερα Πέμπτη η εισαγγελέας της έδρας.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές: Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Για όλους η υπεράσπιση ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Για την κατηγορία αυτή η ποινή που προβλέπεται είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5).

Οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία με δόλο τον Γιώργο Ρουπακιά. Αυτό συνεπάγεται ότι θα του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ένοχοι κρίθηκαν ακόμη 15 άτομα που συμμετείχαν στη δολοφονία. Απαλλάχθηκαν μόνο δύο λόγω αμφιβολιών.

Η είδηση της απόφασης για τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής έκανε τον γύρο του κόσμου, με τον «Guardian» να σημειώνει ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσμο, από τους «New York Times» έως το Associated Press, το BBC και το Euronews, έκαναν λόγο για ιστορική απόφαση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ