Δίκη Χρυσής Αυγής: Πέφτει η αυλαία – Ώρα μηδέν για την ανακοίνωση των ποινών


Στην τελική φάση έχει εισέλθει πλέον η διαδικασία ολοκλήρωσης έκδοσης της ιστορικής ετυμηγορίας για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής

Σήμερα, αναμένονται οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά και τις ποινές, ενώ ο… δρόμος της φυλάκισης σε περίπτωση μη χορήγησης αναστολής στην εκτέλεση της ποινής για το «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης ενδεχομένως να «ανοίξει» τη Δευτέρα.

Πάντως το δικαστήριο όταν ανακοινώσει τις ποινές που θα επιβάλει στους καταδικασθέντες έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον του και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους.

Το δικαστήριο έχει επίσης τη δυνατότητα να εκφωνήσει την απόφασή του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν.

Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο επιβάλει ποινές χωρίς αναστολές, τότε θα διαβιβάσει απόσπασμα της απόφασής του στις αρμόδιες αρχές ώστε να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες και να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Άλλωστε βάσει της νέας ποινικής νομοθεσίας οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στη δίκη μέχρι και την ανακοίνωση της απόφασης επί των αναστολών, και να εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους. Δυνατότητα την οποία άσκησαν οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης ακροαματικής διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αρχές είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και για το λόγο αυτό, έχει συσταθεί «ομάδα άμεσης επέμβασης», η οποία όταν πάρει στα χέρια της τα εντάλματα σύλληψης για τους καταδικασθέντες θα κινηθεί παράλληλα, ταυτόχρονα και αστραπιαία για να τους εντοπίσει και να τους οδηγήσει στον Κορυδαλλό.

Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για το «διευθυντήριο»

Χθες, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του «διευθυντηρίου» της εγκληματικής οργάνωσης.

Ζήτησε δηλαδή να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Γιάννη Λαγό, ο οποίος αποτελεί ειδική περίπτωση αφού ως ευρωβουλευτής έχει ασυλία.

Αν ωστόσο καταδικαστεί σε φυλάκιση, τότε θα κατατεθεί επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για να εξετάσει το αίτημα και στη συνέχεια θα γίνει ψηφοφορία.

Στην αρχική της αγόρευση η κυρία Οικονόμου εξαίρεσε τρεις καταδικασθέντες πρώην βουλευτές για τους οποίους ζήτησε να τους αναγνωριστεί ένα ελαφρυντικό. Αυτό του σύννομου βίου. Πρόκειται για τους Δ. Κουκούτση, Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Στη συνέχεια το επέκτεινε και σε άλλους που έχουν καταδικαστεί μόνο για ένταξη, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από άλλη κακουργηματική πράξη.

Τα ελαφρυντικά «κλειδί» για τις ποινές

Η απόφαση επί των ελαφρυντικών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη πάντως καθώς θα καθορίσει και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να υπενθυμίσουμε πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξη, ενώ αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν στα χαμηλά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ